جلسه ای که در تاریخ ۲۲ فروردین ۱۴۰۱ با حضور قائم مقام مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی و رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس ، دکتر عطاءالله رفیعی آتانی ؛ اقای دکتر سید جواد هاشمی فشارکی عضو کارگروه معماری اسلامی ، اقای مهندس محمود ایلخان ، رییس سازمان بسیج مهندسین و اقای مهندس یونس پاینده در مرکز پژوهشهای مجلس برگزار شد ؛ اقای دکتر سید جواد هاشمی فشارکی در خصوص شهرسازی و معماری مواردی را بیان نمود .
در این جلسه دکتر سید جواد هاشمی فشارکی بیان داشت : معماری ایران دارای ریشه غنی و متناسب باشرایط زمان واقلیم از هویت والایی برخودار بوده ولی در یکصد سال اخیر از بی هویت شده است . در حالیکه بعد از انقلاب اسلامی مصوبات قانونی زیادی درخصوص رعایت هویت اسلامی در شهر و ساختمان داشته ایم ولی متاسفانه نظام مهندسی کشور عملا بر مداز پیش از انقلاب ادامه یافته بنحویی که نه تنها شاهد تهی از بی هویتی ، بلکه شاهد رشد سبکهای ناسازگار با فرهنگ بومی و هویت دینی می باشیم . و اینک دولت انقلابی سیزدهم ساخت ۴ ملیون مسکن را در دستور کار دارد ، ضرورت دارد ، شاهد تحولی اساسی در سبک معماری و شهرسازی باشیم ،
ایشان افزود : سبکهای معماری اسلامی که پس ظهور آخرین دین الهی و پذیرش آن توسط اکثریت ایرانیان بوده ؛ سبب تاثیر در معماری گردید ؛ در ۴ قرن اولیه دوران اسلامی یا معماری اولیه به شیوه خراسانی معروف شد و یا در دورهی سلجوقی به شیوه رازی ویا دردوران حکومت ایلخانان به شیوه آذری ویا دردورهی صفویه به شیوه اصفهانی ودر دوره قاجار به شیوه تهرانی ودر دوره پهلوی جولان معماری التقاطی بود . پس از انقلاب اسلامی و تاثیر بنیادین اسلام در نظام حکمرانی ، مصوبات قانونی خوبی مختلف داشته ایم و می بایستی شاهد تجلی معماری دوران انقلاب اسلامی میشدیم ، ولی در این دوره با سرگردانی ها و جولان انواع و اقسام معماری غربی و شرقی و … مواجه بوده ایم ؛ که خسارات فرهنگی زیادی وارد شده است . لکن در شرایط فعلی هنگامه اجرایی شدن مصوبات شهر و معماری اسلامی و انسداد کجرویهای شرکتهای مهندسی فرا رسیده است . وانتظار اینست با اهتمام مجلس واقدام دولت برای اولین بار یعد از انقلاب اسلامی شاهد رویش سبک معماری انقلاب اسلامی باشیم .
دکتر هاشمی فشارکی پیشنهادات زیر را مطرح و اعلام امادگی نمود تا به مرکز پژوهشهای مجلس صورت گیرد : پیگیری تهیه ایین نامه اجرایی ماده ۲۱ قانون جهش مسکن، و الزام اور شدن رعایت هویت اسلامی ایرانی در مساکن جدید در طرح حهش مسکن ۴ ملیون وزارت راه و شهرسازی ، ایجاد شبکه هدایت ؛ راهبری و نظارت عالی بر فرایند طرح و ساخت پروژه های جهش مسکن به منظورارتقای کیفیت آنان با تاکید بر هویت اسلامی ایرانی ؛ ارایه مشاوره در طرحهای مجلس و لوایح دولت که موضوعیت مهندسی دارد، نظارت بر جسن اجرای قوانینی که مضوعیت مهندسی دارد ، امکان طراحی یک شهر جدید و یک محله اسلامی و یک روستای جدید با رویکرد هویت اسلامی بعنوان یک الگو ؛ تحقیق پیرامون مشکلات موجود شهرها از منظر اسلامی وارایه راهکارهای رفع موانع قانونی و سایر موارد دیگر .
لازم به توضیح است : هدف از تأسیس « مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی»، مطابق قانون ، انجام دادن طرح های مطالعاتی و تحقیقاتی به منظور ارائه نظرهای کارشناسی و مشورتی به نمایندگان، کمیسیون ها و هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی است. وظایف این مرکز به شرح زیر است: الف) مطالعه، بررسی و ارائه نظرهای کارشناسی بر روی تمام طرح ها و لوایح ب) گردآوری، نقد و تنظیم نظرهای محققان و پژوهشگران مراکز دانشگاهی و تحقیقاتی، دستگاه های اجرایی، نهادها، گروه ها و احزاب سیاسی و افکار عمومی در مورد نیازهای جامعه ج) مطالعه، بررسی و تحقیق نسبت به حسن اجرای قوانین و سایر ابعاد نظارتی مجلس و ارائه پیشنهادهای کارشناسانه برای رفع موانع و مشکلات اجرایی د) تأمین نیازهای اطلاعاتی کمیسیون ها و نمایندگان مجلس از طریق تدارک و برقراری نظام اطلاع رسانی هـ) انجام پژوهش های موردی حسب درخواست هیأت رئیسه، کمیسیون ها و نمایندگان مجلس و) انجام مأموریت های محوله در رابطه با کتابخانه های مجلس که این گونه موارد زیرنظر مستقیم رئیس مجلس قرار می گیرند؛ ز) اشاعه نتایج مطالعات پژوهشی از طریق نشر کتب و نشریات ح) انعکاس نظرات به واحدها و دستگاه های ذیربط با نظر هیأت رئیسه مجلس. در ساختار سازمانی مرکز پژوهش ها پنج معاونت پژوهشی ، یک معاونت هماهنگی و خدمات پژوهشی و یک معاونت پشتیبانی و مدیریت منابع انسانی وجود دارد: