در این نوشتار ویژگیهای خلیج فارس بیان شده و پیشینه نام آن و تحریف اسم آن و شرارت پرتغالی ها و انگلیسی ها تشریح شده و سپس حوادث نامطلوب و مطلوب در نشیب و فراز تاریخی خلیج فارس تبیین شده است .
دکتر سید جواد هاشمی فشارکی
۱۰ اردیبهشت سالروز اخراج پرتغالیها از تنگه هرمز و خلیجفارس با رشادت مردم ایران و روزی افتخارآمیز در تاریخ ایرانیان است. “روز ملی خلیج فارس” در سال ۱۳۸۴، توسط هیات دولت مصوب گردید .
خلیج فارس [۱] در جنوب ایران گرم ترین پهنه آبی شناخته شده در جهان و سومین خلیج بزرگ جهان محسوب میشود. این گستره آبی نقش بسیار مهمی در به وجود آمدن تمدن های باستانی داشته است .خلیج فارس توسط تنگه هرمز به دریای عمان و از طریق آن به دریاهای آزاد مرتبط است و جزایر مهم آن عبارتاند از: خارک، ابوموسی، تنب بزرگ، تنب کوچک، جزیره کیش، جزیره قشم، و لاوان که تمامی آنها به ایران تعلق دارد. و بندرهای مهم کشورهای پیرامون آن در حاشیه اش وجود دارد . خلیج فارس و سواحل آن معادن سرشار نفت و گاز دارد و مسیر انتقال نفت کشورهای حاشیه آن بوده و منطقهای مهم و راهبردی از تامین انرژی جهان محسوب میشود.
نام خلیج همیشه فارس : تا اوایل دهه ۱۹۶۰ در تمام منابع ایرانی ، اروپایی و آسیایی و امریکایی، دانشنامهها و نقشه های جغرافیایی این کشورها نام خلیج فارس ذکرشده است. و درباره نام خلیج فارس هیچ گونه بحث و جدلی در میان نبوده است .
تحریف نام خلیج فارس پس از ملی شدن صنعت نفت و خلع ید از شرکتهای استعمارگر انگلیسی و ابتدا نماینده سیاسی انگلیسی مقیم بحرین از سال ۱۳۲۹ (۱۹۵۰ م.) عبارت ساحل عربی را بکار برده و سپس اصطلاح «خلیج ع رب ی» برای نخستین بار در دوره تحت قیمومت شیخ نشینهای خلیج فارس توسط کارگزاران مکار انگلیسی مطرح و دامن زده شده است .
پرتغال نخستین شرور خلیج فارس : جمهوری پُرتُغال کشوری در جنوب غربی اروپا است. جمعیت آن تقریباً ۱۰ ونیم میلیون نفر، پایتخت آن لیسبون و زبان رسمی آن پرتغالی است که از شاخه زبانهای رومی میباشد. این کشور از اعضای اتحادیه اروپا و ناتو است . دین مردم این کشور مسیحیت از شاخه کاتولیک رومی است.
قریب چهارصد سال پیش ، دریانوردان پرتغالی راههای دریایی مختلفی را یافتند و از همین راهها بود که سنگ اول بنای استعماری گذاشته شد و امپراتوری پرتغال مستعمراتی عظیم پرتغال را بنیان نهاد.
سال ۱۴۹۸ م واسکو دو گاما با عبور از جنوب و شرق آفریقا با کمک یک راهنمای ایرانیتبار از بندری در شمال موزامبیک بسوی هند روانه شد و گزارشی مفصلی از اهمیت پارس و هند به دربار پرتغال فرستاد.
پرتغالیها اولین استعمارگران اروپاییان متوحش بودند که از غرب اروپا به خلیج فارس وارد شدند. آلبوکرک در سال ۱۵۰۷هرمز را اشغال نمود. از سال ۱۵۰۷ تا ۱۶۲۲ پرتغالیها در خلیج فارس به تجارت مشغول و استعمار مشغول بودند و در خلیج فارس استحکامات نظامی ایجاد کردند و بدنبال آن کاتولیکها روانه خلیج فارس شدند. آنها در سال ۱۵۱۵ م. نظر موافق شاه عباس را برای در اختیار گرفتن هرمز کسب کردند و در قرارداد میناب ۱۵۲۳م. این توافق رسمی شد؛ و قرار شد بحرین و قطیف سواحل شمالی عربستان در اختیار ایران قرار گیرد.
پادشاه پرتغال خود را امپراتور پرتغال- شرق آفریقا- و پارس میدانست. پرتغالیها بزرگترین امپراتوری قرن شانزدهم جهان بودند. پرتغالیها میخواستند که بر تجارت آفریقا و آسیا سلطه داشته باشند آنها سال ۱۵۰۷ سکوترا را تصرف کردند و سپس هرمز را در اختیار گرفتند.
لذا پرتغالی ها در چابهار ؛ جاسک، بندر کنگ و بندرعباس و همچنین در جزیزه هرمز وجزیزه قشم قلعه های مستحکم نظامی برای سیطره بر آبراههای دریایی و مناطق پیرامونی ایجاد کردند و از این طریق حوزه استعماری خود را گسترش دادند و چپاولهای زیادی کرده و کشورهای مستعمره ؛ از جمله ایران را تضعیف و خود را رشد و توسعه دادند .
قلعه پرتغالیها درهرمز
خلیج فارس در نشیب و فراز تاریخی
مناطق مختلف جهان دچارحوادث مختلفی بوده اند ، لکن کمتر منطقهای مانند خلیج فارس بوده که بلحاظ اهمیت راهبردی ا« ، شاهد حوادث شگرف تاریخی باشد .
حوادث نامطلوب
دولت شاهنشاهی ایران و پادشاهی عربستان به عنوان دو ستون اصلی و مکمل و موازی با برنامههای آمریکا، وظیفة حراست از منافع جهان غرب و پر کردن این خلأ را در منطقة بسیار حیاتی خلیج فارس و دریای عمان عهدهدار شدند (نیکسون،۱۳۶۳: ۲۶۴؛ تیهدر،۱۳۷۳: ۷۸). براساس دکترین نیکسون شاه ژاندارم خلیج فارس شده و پایگاه نظامی امریکا برای تسلط بر منطقه خلیج فارس تمرکز می یابد .
فتنه از دست دادن بحرین از ایران توسط محمد رضا شاه براساس راهبرد غربیها
حمله رژیم بعث عراق به سکوهای نفتی ایران در خلیج فارس با پشتیبانی دولتهای عربی و غربی
حمله به هواپیمای مسافری ایران وکشتار تمامی ۲۹۰ سرنشین آن شامل ۴۶ مسافر غیر ایرانی و ۶۶ کودک (زیر ۱۳ سال) توسط امریکا در انتهای جنگ تحمیلی در تاریخ ۱۲ تیر ۱۳۶۷
فتنه غربیها توسط اعلام امارات مبنی بر مالکیت بر جزایر سه گانه ایرانی
تغییر نام خلیج فارس به خلیج عربی
تشکیل شورای همکاری خلیج ( فارس) برای هماهنگی فتنه گری در راستای اهداف امریکا و اسراییل
بروز حوادث مشکوک امنیتی پی در پی برای کشتیها در منطقه خلیج فارس و دریای عمان و حوادث مرموز در خلیج فارس؛ ربایش احتمالی یک نفتکش گزارشها از ربایش احتمالی یک کشتی در دریای عمان و همچنین از دست رفتن کنترل سکان چند کشتی دیگر در خلیج فارس
برقراری رابطه علنی برخی کشورهای حاشیه خلیج فارس با اسراییل غاصب
وجود پایگاههای جاسوسی اسراییل در حاشیه خلیج فارس
و….
حوادث مطلوب
بیرون کردن پرتغالی ها از ایران : مبارزه ملت ایران و فرار اشغالگران متجاوز پرتغالی بعد از ۱۱۷ سال تسلط جابرانه بر سواحل جنوبی کشور (۲۱ آوریل ۱۶۲۲ میلادی) در پی رشادتهای سپاه ایران به رهبری امیرالامرای فارس(امام قلیخان)
کوشش نیروهای فنی ایران برای بازسازی نقاط آسیبدیده طی حمله رژیم بعث عراق به سکوهای نفتی ایران در خلیج فارس
عملیات کربلای ۳ رزمندگان ایران در ۱۱ شهریور ۱۳۶۵ و انهدام سکوهای نفتی البکر و الامیه بعث عراق
عملیات والفجر ۸ رزمندگان ایران در بهمنماه ۱۳۶۴ با عبور از اروند رود و ازاد سازی شبه جزیره راهبردی فاو و قطع ارتباط دریایی بعث عراق به خلیج فارس
درروز سوم فروردين ۱۳۸۶ ، ۱۵ تفنگدار و ملوان ناو جنگي نيروي دريايي انگليس بعلت تجاوز به حریم ابهای ساحلی ایران در شمال خليج فارس توسط نيروهاي مرزي سپاه پاسداران دستگير شدند.
در روز ۲۲ دی ۱۳۹۴ دو فروند قایق جنگی آمریکایی حامل ۱۰ ملوان آمریکایی توسط نیروی دریایی سپاه پاسداران در محدوده آبهای ایران در نزدیکی جزیره فارسی خلیج فارس به دلیل ورود غیرقانونی نظامیان متجاوز امریکایی به آبهای سرزمینی ایران دستگیر شدند .
یک کشتی باری رژیم صهیونیستی در تاریخ هشتم آبان ۱۳۹۹ در خلیج فارس دچار آسیب شد و رسانهها از انفجار در این کشتی خبر دادند.
اثبات این مساله که حضور آمریکا دیگرنمیتواند امنیت دریایی در خلیج فارس را برای کشورهای غربی و مرتجع منطقه بهمراه اورد
اقتدار کامل ایران بر تنگه هرمز و خلیج فارس
و…..
سخن پایانی
خلیج فارس ، به این نام بوده و خواهد بود و کشورهای جبار غربی و فتنه گر عبری و مرتجع عربی بایستی بپذیرند که امنیت پایدار آن ؛ منوط به عدم مداخله کشور های سلطه گر و براساس منابع متقابل کشورهای حاشیه آن می باشد و این عرصه آبی مامن امنیت و ثبات منطقه و نماد صلح، دوستی و همزیستی بین ملتهای منطقه بوده و کشورهای دیگر بایستی به برقراری صلح و امنیت توسط کشورهای حاشیه آن احترام بگارند ؛ تا امنیت برای جهانیان فراهم گردد .
امروزه با تکیه بر توان دفاعی خوداتکای نیروهای مسلح ایران اسلامی و قدرت برتر دریایی و اقتدار رهبری و مقاومت امت اسلامی ، خلیج فارس به عنوان سر پل مهم مولفه دریایی در احیاء تمدن نوین اسلامی تجلی یافته و نوید بخش اینده درخشان جهان اسلام در گام دوم انقلاب اسلامی است .
[۱] PERSIAN GULF