نماز جمعه پرشکوه شهر زاهدان در سالروز پیمان صلح امام حسن مجتبی (ع) در جمعه ۲۹ مهرماه ۱۴٠۱ در مصلی قدس زاهدان به امامت آیتالله مصطفی محامی نماینده ولی فقیه در سیستان و بلوچستان و امام جمعه زاهدان برگزار شد . علاوه بر میز خدمت ، رئیس گمرگ استان درجایگاه پاسخگویی مسولان ، به سوالات جمع آوری شده از مردم توسط مجری پاسخ دادند . سپس سخنران پیش ازخطبه های این هفته دکتر سید جواد هاشمی فشارکی با موضوع : « شرحی بر جهاد تبیین ، با نگرشی بر صلح امام حسن (ع) تا گام دوم انقلاب » بود. سپس خطبه های سیاسی عبادی نماز جمعه ایراد و آنگاه نماز جمعه با حضور نمازگزاران زاهدانی برگزار شد.
* دکتر سید جواد هاشمی فشارکی در آغاز درخصوص پیشینه حکومت اسلامی گفت : حکومت اسلامی ثمره نهایی آخرین دین الهی توسط آخرین پیامبر الهی ایجاد و در زمان امامت امام علی (ع) نیز پنج سال برپاشد و بعد از شهادت آن امام ، امام حسن مجتبی نیز چند ماهی حاکم اسلامی بودند ولی بدلیل زر و زور و تزویر توسط معاویه ، امت با امام زمان خویش همراهی نکرده و آن امام مظلومانه صلح را به جهت حفظ اسلام پذیرفتند و پس از آن مسلمانان از حکمرانی صالحان بی بهره شدند .
*ایشان درخصوص تلاشها برای تداوم حکومت اسلامی چنین گفت : پس از امام حسن (ع) ، همه ائمه هدی (ع) و علمای تراز اول اسلامی برای جاری شدن احکام اسلام در جامعه تلاش داشته اند ولی بعد چهارده قرن با روشنگریهای امام راحل ؛ بیداری ملت مسلمان ایران را بهمراه آورد و انقلاب اسلامی ناباورانه در ۲۲ بهمن ۵۷ با اراده الهی به پیروزی منجر شد و این نعمت و امانت بزرگ الهی نصیب ما شده است .
* وی درخصوص هنگامه اعلام جهاد تبیین اظهار داشت : طی بیش از چهار دهه انواع تهدیدات و تحریمها علیه ملت و کشور شکل گرفته و اینک در جنگ ترکیبی با استفاده از همه مولفه های قدرت علیه کشور و بصورت جنگ تمام عیار ، تمامی باطل در برابر تمامی حق شکل گرفته است . جنگ شناختی توسط لشکر تحریف و انحراف و نفاق جدید علیه کشور در حال وقوع است ولی ملت مسلمان ایران با مقاومت و تلاش در حال گذار از پیچ تاریخی هستند . ودر چنین شرایط حساسی در بهمن ۱۴۰۰ ، رهبر انقلاب فرمان جهادتبیین را صادر کردند .
* ایشان درخصوص ادله ضرورت جهاد تبیین گفت : چهار دلیل برضرورت جهاد تبیین توسط امام خامنه ای بیان شده است ؛ نخست تحریف واقعیت ها است . ” امروز یک سیاست قطعیِ رسانههای معاند جمهوری اسلامی و معاند اسلام این است که مخدوش واقعیّتها را تحریف کنند ، در تحریف واقعیّتها و دروغپردازی ؛ خبرهای مربوط به جمهوری اسلامی را با انواع و اقسام دروغها -دروغهای حرفهای ، دروغهایی که نشستهاند آمیخته میکنند و چهرهی زشت و فاسد رژیم طاغوت را بزک میکنند و آرایش میدهند، و هزاران جنایت و خیانتی را که آنها کردند پوشیده نگه میدارند.”و دوم کتمان کردن نکات مثبت می باشد : “در مورد انقلاب، چهرهی امام را، دستاوردهای ۴۰ ؛ پیشرفتها، از نقاط مثبت، نقاط قوّت، مطلقاً نشانهای در این مجموعهی امپراتوری رسانهای غرب شما مشاهده نمیکنید؛ کتمان حقایق.”است و سومین مساله بزرگنمایی ضعف های داخل کشور است ؛ بگونه ای که “یک نقطهضعف کوچک را صد برابر بزرگ میکنند و نشان میدهند.”تا ایجاد بدبینی کنند . چهارمین دلیل نیز وجود دیکتاتوری رسانه ای درجهان مدعی دروغین ازادی بیان است که حتی ” تحمّل اسم شهید سلیمانی را ندارند،.” لذا چاره ای جز جهاد تبیین در برابر هجمه های دشمن ( جنگ ترکیبی همه جانبه – صف آرایی تمامی کفر در برابر حق ) ؛ همانند ویروس همه جا گسترده شده است و جهادتبیین جامعه را در برابر تهدیدات مهلک مصون میکند .
* وی در خصوص اهمیت جهاد تبیین چنین گفت : در حالیکه دشمن با لشکر تحریف و انحراف بدنبال پیاده سازی مدل اسلام وهابی بنام اسلام رحمانی یعنی اسلام بی خاصیت می باشد و همچنین بدنبال سیطره یاس و نامیدی برمردم و بخصوص جوانان می باشد ، جهادتبیین کشور و ملت را در برابر تهدیدات مهلک مصون می کند و موتور پیشران کشور در برابر امواج دشمنان می باشد .
* دکتر هاشمی فشارکی درخصوص روش ایجابی جهاد تبیین بیان داشت : امام المسلمین فرمان فریضه جهاد تبیین ؛ که بر همه فرض عینی و فوری است؛ را در سال گذشته اعلام نموده اند . لذا ما بایستی جهاد تبیین ایجابی داشته باشیم . یعنی به بیان کارهای درست و ارزشمند انقلاب و نظام بپردازیم . به این مفهوم که دستاوردهای عظیم انقلاب در حوزه های مختلف را بیان کنیم . با هدف ایجاد روحیه و امید به اینده در برابر هدف دشمنان که بدنبال سلب روحیه و امید و می باشند .
* ایشان در خصوص روش ایجابی جهاد تبیین در حوزه استان سیستان اظهار داشت : استان عزیز سیستان و بلوچستان در پیش از انقلاب در یک محرومیت شدید در زندگی مردم در تامین نیازهای ضروری دست وپا می زد، دانش اموزان درکپر تحصیل میکردند ولی پس از انقلاب کلاسهای زیادی ساخته شد و با نهضت سواد اموزی، سطح سواد ۳٠ پرصدی مردم دو ونیم برابر شد. در اکثر شهرها مراکز دانشگاهی ایجاد شد. تعداد پزشکان ۱۴ برابر، تعداد بیمارستانها سه برابر، اب لوله کشی روستاها ۲۵ برابر، راههای استان پنج برابر، برق، مخابرات، پوشش صدا وسیما بشدت افزایش یافت، گاز ازهیچ به دوشهر و بسرعت در حال توسعه است، بهداشت ودرمان از اندک به زیاد، امنیت بسیار زیاد، مردم در اداب مذهب کاملا ازادند و در سرنوشت تعیین مدیران شهر و روستا نقش دارند و مبنای اغلب امور براساس دین مبین اسلام است. واگر انقلاب نشده بود هیچگاه چنین رشدی را شاهد نمی بودیم. و فساد و مواد مخدر و نا امنی بنیان های زندگی شیعه و سنی در استان را متلاشی میکرد. ( شرحی از این موضوع در پیوست یک ارایه شده است )
* وی در خصوص روش پدافندی جهاد تبیین گفت : دومین روش جهاد تبیین پدافندی و واکنشی با هدف خنثی سازی تحریف دشمنان داشته باشیم . دشمن هماکنون دنبال تطهیر رژیم پهلوی ، لزوم زانو زدن در برابر امریکا ؛ تحریف جنگ تحمیلی ، تحریف امام خمینی و تخریب دولت انقلابی ؛ و جنگ شناختی و تاثیر بر باورها در دستور کار دشمنان انقلاب قرار دارد .
*ایشان درخصوص روش پیش دستانه جهاد تبیین بیان داشت : سوم روش جهاد تبیین پیش دستانه با هدف پیشگیری قبل انتشار ویروس دشمن باشیم .فضا سازی عمومی اقدامات اتی پیش از شروع تخریب دشمنان و قبل ازفعال شدن دشمن داشته باشیم . و صحنه جامعه را اشباه و اقناع سازیم ، پیش از مجال یافتن توپخانه دشمن می باشد . مثلا اگر قرار است، مبارزه با مفاسد اجتماعی یا اصلاحات اقتصادی؛ یا مبارزه با سبک زندگی غربی صورت گیرد، پیش از ان، فواید ان تشریح شده و ابهامات رفع شده و زمینه شبهه پراکنی فراهم نشود. همچنین مساله سازی در انتخابات سال آتی در دستور کار دشمنان است ؛ که بایستی از هم اکنون تدابیری را فراهم کرد.
* وی در خصوص سیستان الگوی وحدت گفت : استان سیستان و بلوچستان با همزیستی و همدلی اهل سنت و شیعه ، مظهر وحدت در جمهوری اسلامی ایران بوده ، و لازمست با تلاش و همت مسولان بعنوان الگوی وحدت مذاهب اسلامی در جهان اسلام ایفای نقش نماید!
* دکتر سید جواد هاشمی فشارکی در پایان درخصوص بستر سازی ظهور را چنین تبیین کرد: امروز ما وارث ثمره حکومت اسلامی صدر اسلام هستیم و این توفیق برای ما هست که هم حکومت اسلامی را صیانت کرده و هم به جهان معرفی کرده و هم برای ظهور تلاش کنیم و جز منتظران عملی باشیم . تکلیف و راهبرد شیعه در عصر غیبت ، زمینه سازی برای ظهور و فراهم سازی زمینه پذیرش امام زمان و نیز زیر ساختهای جامعه هم فراهم باشد امروز وظیفه ما درگام دوم انقلاب اسلامی این است که ظهور را نزدیک و زمینه حکومت جهانی حضرت بقیه الله الاعظم (عج) را محقق کنیم .
*****پیوست یک *****
- مردم سیستان و بلوچستان و به ویژه مناطق روستایی آن قبل از انقلاب از حداقل امکانات زیستی محروم بودند و هنوز خلا محرومیت رفع مرتفع نشده
- دانشآموزان استان در کپر تحصیل میکردند . کلاسهای زیادی ساخته شده و ادامه دارد
- سواد از ۳۰ درصد به بالای ۷۶ درصد
- بیمارستان از ۸ تا به بالای ۲۶ واحد
- پزشک از ۴۰ به بالای ۵۸۰ نفر
- روستاهای دارای شبکه آبرسانی از تعداد ۱۱۹ روستا به سه هزار و ۴۹ روستا رسیده است.
- راههای استان از ۵۲۰۰ ک م به ۲۵ هزار کیلومتر
- بزرگراه وجود نداشته و پس از انقلاب ۳۳۰ کیلومتر بزرگراه ایجاد شده .
- برق و مخابرات و تلفن و پوشش تلویزیون از اندک
- گاز رسانی به شهرها وجود نداشته ، پس از انقلاب دو شهر گازکشی شده و تعدادی نیز در جال انجام است .
- بندر چابهار ازیک بندر کوچک ماهیگیری ، به بندر با ظرفیت پهلوگیری بزرگترین کشتیهای تجاری جهان مبدل شده
- فضاهای آموزش عالی بسیار اندک بود ولی اینک مراکز دانشگاهی در سراسر استان فعالیت دارند. / هیات علمی و ظرفیت دانشجو بشدت افزایش یافته است
- واحد قرنطینه مرزی و بین استانی وجود نداشته ولی اکنون ۷۴ واحد استقرار یافته است
- احداث و تجهیز ۳ آزمایشگاه تشخیص دامپزشکی، نیروی انسانی متخصص، احداث مراکز تکثیر و پرورش ماهیان گرمابی و سردآبی
- وضعیت بهداشت و درمان در حوزه دام، طیور، آبزیان و نظارت های بهداشتی
- در حوزههای علمی، عمرانی رشد زیادی کرده
- امنیت در برابر تهدیدات بسیار خوب شده و مبارزه با مواد مخدر و فساد بشدت صورت میگیرد
- انتخابات و تعیین سرنوشت(مردمسالاری دینی) نبوده ولی ایجاد شده
- استان فاقد اختیار بوده ولی بعد از انقلاب تصمیمات بسیاری از امور در استان صورت میگیرد
- ازادی فعالیت مذهبی و سیاسی در استان بوجود امده است
- افزایش مساجد صورت گرفته ؛ نمازجمعه در اغلب شهرها ایجاد شده
- معنویت و اخلاق علیرغم شبیخون فرهنگی در جامعه افزایش یافته است
- ایجاد نظامی مبتنی بر احکام اسلام بوجود امده است
*****پیوست دو *****
شهر زاهِدانْ مرکز استان سیستان و بلوچستان و یکی از کلانشهرهای ایران است. و در محدوده جنوب شرق کشور و در ۵۱۷ کیلومتری شرق شهرکرمان و در فاصله ۱۴۹۴ کیلومتری جنوب شرق تهران واقع شده و ۱۳۸۵ متر از سطح دریا ارتفاع دارد.
آب و هوای شهر زاهدان گرم و خشک به شمار می رود ولی شبهای تابستان آب و هوای این شهر رو به سردی میگراید.
زاهدان به جهت مرزی بودن با پاکستان، از موقعیت راهبردی و تجاری و نظامی و شرایط خاصی برخوردار است؛ به گونهای که از یکسو راهآهن پاکستان که از مرز میرجاوه وارد ایران میشود و از سوی دیگر راهآهن سراسری ایران به این شهر منتهی میشود؛ و از سوی دیگر در نزدیکی به میل سه جانبه ایران و پاکستان و افغانستان قرار دارد.
درآمد برخی از ساکنان زاهدان از طریق کشاورزی ( جو، ذرت دانهای، ذرت علوفهای، سبزیجات، علوفه، گندم، گیاهان و نیز محصولات باغی و صیفی) تأمین میگردد، که البته بعلت خشکسالی کاهش یافته است /
صنایع دستی زاهدان شامل خامه دوزی سیستانی ، قالیچه سنتی سیستان ، سوزندوزی بلوچی ، سکه و آینه دوزی ، قالی بافی سنتی سیستانی ، حصیربافی ، دودنی بافی و گلیم بافی سنتی سیستانی می باشد .
جمعیت زاهدان برپایه سرشماری سال ۱۳۹۵ بالغ بر ۵۸۷٬۷۳۰ نفر شامل بلوچ و فارس بوده که دوازدهمین شهر پرجمعیت ایران محسوب میشود. و هم اکنون براساس امار غیر رسمی بالغ بر ۸۰۰٫۰۰۰ نفر می باشد .
شهدای زاهدان در سیستان و بلوچستان، ۲ هزار و ۵۸۸ شهید نیروی انتظامی، ارتش، سپاه، بسیج و مردمی وجود دارد که در حوادث تروریستی و رخ دادهای مختلف به شهادت رسیدهاند.که ۹۳۴ شهید متعلق به دفاع مقدس، ۲۰۶ شهید در مقابله با ضد انقلاب، ۷۵۲ شهید در درگیری با اشرار، ۱۵۷ شهید در سایر موارد و ۹ شهید مدافع حرم هستند.
ناامنی های زاهدان در سال ۱۳۸۸ و در سال ۱۳۸۹ در زاهدان توسط اشرار بمبگذاری انجام شد و همچنین در پی حوادث تروریستی ۸ مهر ۱۴۰۱ پس از برگزاری نماز جمعه برادران اهل سنت در مسجد مکی زاهدان ، عناصر اخلالگر و جمعی از اراذل و اوباش ، اقدام به تخریب و آتش زدن اموال عمومی، تعدادی از شعب بانکها، ساختمانهای اداری و انتظامی، خودروهای امدادی و شخصی کرده و با شکستن شیشه و به آتش کشیدن تعدادی از فروشگاههای سطح شهر، به غارت اموال مردم و کسبه پرداختند. در روز ۲۹ مهر ماه نیز شیشه تعدادی از مراکز را نیز شکستند .
اماکن دیدنی زاهدان حسینیه یزدی ها ، مسجد جامع مکی ، مسجد فیض الرحمان ،خانه شمس ، خانه ابویی زاهدان ( کار گاه هنر هاى سنتى زاهدان ) ، موزه منطقه ای جنوب شرق ایران ؛ ساختمان قديمى پست زاهدان (موزه پست و ارتباطات زاهدان ) ،کاروانسرای نصرت آباددرچهار کیلومتری شمال غرب نصرتآباد ؛ خانقاه زاهدان ، بازارچه تاریخی سرپوشیده زاهدان ، بازار سلمان زاده زاهدان ، بازار مشترک زاهدان ، پارک علم و فناوری سیستان و بلوچستان ، کتابخانه استاد کامبوزیا و کوه لوچو با ارتفاع ٢٧٨۵ متر، در جنوب شهر زاهدان ، ساختمان دادگسترى ، تلگراف خانه حرمک ، مجموعه امير توکل کامبوزيا ، کاروان سراى نصرت آباد ،گورستان هفتاد ملا ، قلعه تپه لاديز ، معمارى صخره اى روستا تمين ، روستاى تمين واقع در ۶۵ کيلو مترى جنوب باخترى شهر مير جاوه ؛ چشمه آب معدنى موسى ، غار لاديز در فاصله ۱۰۰ کيلو مترى شهرستان زاهدان ، موزه شهدا در گلزار شهدا می باشد .
یکی از مراسم مذهبى هر ساله زاهدان عزادارى مردم در ايام محرم و صفر و شهادت ديگر ائمه اطهار (ع) است . که با حضور پرشور اقوام سيستانى ، يزدى، خراسانى، کرمانى ، ترک و برادران افغان برگزار مى شود.