در این نوشتار چکیده ای از جام جهانی فوتبال و فرصتها و تهدیدات آن بیان شده و سپس هشدارها و تدابیرلازم پیشنهاد شده است .
*
*
*
*
*
*
دکتر سید جواد هاشمی فشارکی
یک دهه بعد از پایان جنگ جهانی ، جام جهانی فوتبال ، با اهدافی خاص شکل گرفت و هر چهار سال یکبار برگزار گردیده است . بیست و دومین دوره آن در سال ۱۴۰۱ ( ۲۰۲۲ م) با حضور ۳۲ تیم ملی از کشورهای عضو فیفا در تاریخ ۲۹ آبان الی ۲۷ آذر ۱۴۰۱درکشور قطر برگزار خواهد شد .
اجتماع مردمی از سراسر کره زمين ، و پوشش انبوه رسانه ای آنرا به یک رویداد بزرگ جهانی مبدل کرده است و اوقات زیادی از مردم دنیا را به خود مصروف کرده و بسیاری را نیز به شادی خیابانی و …. می کشاند .
عوارض جام جهانی
وقوع حوادث تلخ جنگ و کشتار دردنیا که عمدتا توسط کشورهای غربی و یا دیکتاتورهای مورد حمایت آنان و بخصوص رژیم صهیونیستی وجود دارد و با ایجاد هیجان و نشاط کاذب برای پرت کردن حواس مردم از توجه مظلومیت مردم دنیا را بهمراه می آورد .
این رویداد منافع اقتصادی فراوانی با درآمدهای هنگفت با فروش بلیط مسابقات ، هتل ها ،کالاها و وسایل و غیره برای برخی کشورها فراهم می سازد .
شاید برخی تصور کنند که جام جهانی، رقابت هویت و فرهنگها است ، لکن رقابت معمولا در شرایط یکسان برای همه ذی نفعان بایستی باشد ولی عملا در سیطره برخی کشورها است .
فضای کلی این مسابقات جهانی در سیطره کشورهای سلطه گر بوده و بعنوان ابزار فرهنگ سازی کشورهای جهان توسط سلطه گران عمل کرده و منشا ترویج مد و فرهنگ غربی برجهان صورت میگیرد .
ورزشکاران کشورهای دیگر توسط غربیها جذب شده و برای نفوذ بیشتر فرهنگی بر کشورهای هدف صورت می گیرد .
درحالیکه ورزش عمومی مورد نیاز احاد مردم است ، لکن تمرکز بسیاری ازکشورها بر ورزش قهرمانی قرار گرفته و هزینه های بسیار زیادی را نسبت به ورزش همگانی برکشورها تحمیل میکند و بعبارتی آنرا به حاشیه برده است .
جام جهانی را دوری از جنگ و دوستی بزرگ جهاني ، و جشن جهانی باهم بودن مردم جهان را القا میکند، در حالیکه عمدتا مبنای جام جهانی براساس منافع سلطه گران در سیاستهای جهانی سازی می باشد .
جام جهانی و المپیک بدنبال استیلای فرهنگ غربی و تخریب فرهنگ های بومی و ایجاد جریان واحد فرهنگی توسط مدعیان دهکده جهانی برای سلطه برکشورهای جهان هستند
در حالیکه ادعا میشود ، ورزش بدور از سیاست میشود ، فیفا با حمایت از اوکراین ، تیم ملی فوتبال روسیه را به خاطر حمله روسیه به اوکراین از پلی آف جام جهانی ۱۴۰۱ کنار گذاشت . دبیر شورای امنیت روسیه نیز در اظهار نظری جنجالی گفت: امسال جام جهانی وجود نخواهد داشت. روسها تهدید کردند که به خاطر حضور نداشتن تیم ملی فوتبال این کشور در جام جهانی اجازه برگزاری این رقابت را نخواهند داد و به نظر می رسد که اتفاقات تلخی قرار است رخ دهد.
مسابقات ایران
مسابقات کشورمان در جام جهانی در تاریخهای زیر برگزار خواهد شد :
۳۰ آبان ۱۴۰۱ ساعت ۱۶:۳۰/ انگلیس – ایران، ورزشگاه بینالمللی خلیفه الریان
۴ آذر ۱۴۰۱ ساعت ۱۳:۳۰/ ولز – ایران، ورزشگاه احمد بن علی
۸ آذر ۱۴۰۱ ساعت ۲۲:۳۰/ ایران – آمریکا، ورزشگاه الثمامه طرح: محمود عارفی قوچانی
هشدار
سابقه بازیهای فوتبال و …. در کشورمان در گذشته مبین آن است که بسیاری از مردم ابراز شادی کرده ، ولی برخی با رفتارهای دون شان جامعه اسلامی ، ناهنجاری های ضد فرهنگی را رقم می زدند و در این جام جهانی احتمال برنامه ریزی دشمنان و تلاشهای آشوب گران در برخی شهرها را خواهیم بود و لازم است تدابیر لازم برای حرکتهای فرصت طلبان در اغتشاشات داخل شهرها صورت گیرد .
تدابیر
اینکه وزیر ارشاد اعلام کردند قرارگاهی فرهنگی در محل رایزنی جمهوری اسلامی در کشور قطر دایر خواهد شد (ایلنا ، ۱۴۰۱/۰۸/۱۶) و اینکه بررسی پیوست فرهنگی جام جهانی در دستور کار کمیسیونهای تخصصی مجلس صورت گرفته است ( ایسنا ، ۱۴ آبان ۱۴۰۱ ) خبرهای خوبی است ، لکن نحوه عملکرد نهادهای مسول در برنامهریزیهای فرهنگی برای حضور در جام جهانی مشخص و اعلام نشده است .
ثانیا بایستی تدابیر لازم درابعاد دیگر این رویداد از قبیل مسایل امنیتی ، اقتصادی ، انتقال الودگی و بیماری های جدید و …. نیز مورد توجه نهادهای مربوطه قرار گیرد .
سخن پایانی
تبلیغات تلویزیونی و بنری در سطح شهر و دامن زدن بیش از حد به جام جهانی فوتبال ، ضرورت نداشته و بعکس سبب التهاب بیش از حد میشود ، در حالیکه فقط اطلاع رسانی معمولی کفایت میکند .
جام جهانی، تقابل هویت و فرهنگها است ، ضمن توجه ملاحظات فرهنگی ، یک فرصتی است برای تعاملات تمدنی و معرفی تمدن نوین اسلامی به جهان که بایستی از آن بهره مند شد.
با توجه به احتمال پیامدهای ضد امنیت ملی در مکان برگزاری مسابقات قطر و همچنین احتمال آشوبهای خیابانی توسط اغتشاشگران در بعد برگزاری مسابقات در داخل کشور ، لازم است تدابیر لازم از هماکنون صورت گیرد .