در این مصاحبه دکتر سید جواد هاشمی فشارکی دبیر شورای اعتلای معماری و شهر در خصوص تدوین سند راهبردی معماری و شهرسازی اسلامی با مشارکت نهادهای انقلابی در حوزه مهندسی و اساتید دانشگاه با محوریت سازمان بسیج مهندسین برای خبرگزاری صدا و سیما توضیح داده اند .
* دکتر سید جواد هاشمی فشارکی در آغاز در خصوص سند راهبردی معماری و شهرسازی اسلامی بیان داشت : سند راهبردی معماری و شهرسازی اسلامی با مشارکت نهادهای انقلابی در حوزه مهندسی و اساتید دانشگاه با محوریت سازمان بسیج مهندسین ، در سال ۱۳۹۷ تدوین شده و بعنوان راهنما در مرحله پیگیری تحقق راهبردهای آن می باشیم .
* دبیر شورای اعتلای معماری و شهر در خصوص اهمیت موضوع معماری و شهرسازی اظهار داشت : معماری شکل دهنده فضای زیست و تامین کننده کالبد نیازهای انسان در بستر محیط می باشد و شهر جامع و روستا جامع انواع کاربری مورد نیاز زیست انسان است. و مبانی اسلامی، هویت دهنده بر کم وکیف این فضاها در راستای تعالی انسان می باشد و هدف ما برون رفت از مشکلات موجود و اعتلا بخشی به ان می باشد. حوزه معماری و شهر شامل مباحث برنامه ریزی، طراحی شهری، شهرسازی، مدیریت شهری، طرح هادی روستا، مدیریت روستا، اموزش متخصصان، ضوابط ومقررات و سایر موارد مربوطه می باشد.
* وی در خصوص ضرورت پرداختن به مقوله معماری و شهرسازی گفت : ما وارث زیرساختهای موجود شکل گرفته در طول زمان، وتابعی از نظامات حقوقی،فنی و اجرایی موجود وصله پینه شده باقی مانده از قبل هستیم، که دارای ضعفهای زیادی میباشد. بعداز انقلاب اسلامی براساس تغییر نظام سیاسی مبتنی بر دین اسلام ناب مصوبات قانونی کلان،تا مقررات پایین دستی و نظامات فنی اجرایی خوبی را داشته ایم، لکن در حوزه اجرا تحول اساسی رخ نداده، که به دلایل اقتصادی، منفعت محوری سرمایه گذاران ومجریان و سو مدیریت متولیان امر رخ داده است.
* ایشان در خصوص هدف موضوع بیان داشت : هدف تحقق هویت اسلامی ایرانی در کلیه مراحل برنامه ریزی ، مطالعاتی ، طراحی و اجرا در حوزه های معماری و شهرسازی و مدیریت شهری و آموزش و پرورش متخصصان می باشد .
* دکتر هاشمی فشارکی در خصوص ابعاد سند اظهار داشت : بعد اول برنامه ها،طرح ها و مصوبات بوده که وزارت خانه های و شهرداریها و روستاها و موارد مرتبط دیگر را در بر میگیرد . بعد دوم مدیریت ها ارجاع ها و اجراها بوده ؛ که شرکتهای مشاور و مجری ، مهندسان ، مدیریت شهر و مدیریت روستا و …. را در برمیگیرد . بعد سوم آموزش ، پژوهش و پرورش بوده که مراکزاموزشی ، پژوهشی آسیب ها و جهت گیری ها ار مد نظر دارد . بعد چهارم مسائل و مشکلات اصلی موجود ، شامل شاخصه ها و نمادهای با هویت ، از خود بیگانگی ، از بین رفتن هویت محله ای ، مناطق حاشیه نشین ،تراکم بالای جمعیت ، فرسودگی بافت های ، از بین رفتن باغات و منابع طبیعی ، حمل و نقل عمومی ، بد مسکنی ، کیفیت نامناسب ، عدم تعادل فضایی در توزیع خدمات ،کمبود فضاهای ، مدگرایی می باشد .
* ایشان در خصوص نحوه تدوین سند گفت : با توجه اسناد بالادستی ، قوانین و ضوابط مصوب و جامعه هدف ، اهم نقاط قوت، ضعف، فرصت، تهدید تحلیل و احصا شده است . شهر ، شهرک ، روستا ، ساختمان ، مدیریت شهری ، قوانین ، نظامات ، گلوگاههای اساسی ، آموزش ، مردم بعنوان بهره برداران اصلی و سایر موارد مرتبط مصادیق این سند بوده اند که مورد بررسی قرار گرفته اند . ودر نهایت راهبردهای معماری و شهرسازی اسلامی متناسب با نهاد و یا جامعه هدف تدوین گردیده است ، که بتواند ضعفهای موجود را کاهش و به وضعیت مطلوب سوق دهد .
* وی در خصوص هدف سند براساس گام دوم انقلاب بیان داشت : سند راهبردی معماری و شهرسازی اسلامی براساس هدف بیانیه گام دوم انقلاب که ایجاد تمدن نوین اسلامی است و بخش مهم تمدن نیز شهرها و بناها می باشد، وبراساس بند هفت بیانیه گام دوم انقلاب که تاکید بر سبک زندگی اسلامی ، مصادیق معماری و شهرسازی با رویکرد اسلامی را تبیین و از طریق نهادی ذیربط دنبال می شود . همچنین براساس همین بند هفت همه موظف به مبارزه با سبک زدگی غربی می باشند ، که بایستی مصادیق الگوهای رسوخ یافته از معماری غربی از معماری و شهرسازی شهرها و روستاها برچیده شود و ما این مهم را به عنوان برنامه جاری دنبال میکنیم که از روندهای طراحی و اجرا حذف شود .و هماینک در حال پیگیری کردن از مراکز دولتی و سازمانهای ذیربط می باشیم .
* دکتر سید جواد هاشمی فشارکی در پایان خطاب به مدیران و متولیان ذیربط گفت : علیرغم برخوداری از شهرو روستاها و معماری غنی در طول قرون گذشته ، متاسفانه قرب یک سده است که در معرض تهاجم دشمن و خودی قرار گرفته است و لازم است ، اثار جدید بعنوان میراث گرانبهای عصر گام دوم انقلاب تجلی یابد ، لذا تقاضا میشود ، در دوره دولت انقلابی سیزدهم ، مدیران شهری و فنی تغییر رویکرد داشته و به این مهم توجه لازم سویه احداثات جدید براساس هویت اسلامی ایرانی باشند و اجازه ندهند سازندگان براساس منفعت محوری قوانین را دور بزنند. تکلیف در حوزه های تخصصی مهندسی براین است که راهبردهای معماری و شهرسازی اسلامی در گام دوم انقلاب اسلامی بایستی محقق گردیده و شاهد معماری نوین اسلامی باشیم !