بحران ویروس جهانی یک ساله شد و بشر هنوز نادان و ناتوان در حل این مشکل می باشد. آیا این وضعیت استیصال ، زمینه ساز هشدار و بیدار باش برای بشریت نیست ؟
دکتر سید جواد هاشمی فشارکی
- وقوع کرونا
- کرونا [۱] خانواده بزرگی از ویروسها می باشد، که از ویروس سرماخوردگی معمولی تا عامل بیماریهای شدیدتری همچون سارس، مرس و کووید ۱۹ را شامل میشودکروناویروس در شصت سال پیش کشف شد .آخرین نوع آنها، کروناویروس سندرم حاد تنفسی دو [۲]، در دی ۱۳۹۸ ( دسامبر ۲۰۱۹ ) در چین با همهگیری در انسان شیوع پیدا کرد.این کروناویروس پس از مدت کوتاهی تمام جهان را درگیر کرد .
- پیامدهای کرونا
- این ویروس منحوس تمامی حوزه های فردی ، اجتماعی ،فرهنگی ، آموزشی ، درمانی ، اقتصادی ، سیاسی ، دینی ، نظامی و…. را بصورت مستقیم وغیرمستقیم تحت تاثیر منفی خود قرارداده وخسارات زیان باری را بوجود آورده است .
- تلفات
- مبتلایان به این ویروس تا کنون به ۱۱۱ میلیون و ۲۴۵ هزار و ۵۱۷ نفر رسیده است. فوتیهای ناشی از کرونا در جهان به تعداد ۲ میلیون و ۴۶۳ هزار و ۶۱۴ نفر رسیده است.
- مجموع بیماران در کشور مان به یک میلیون و ۵۵۰ هزار و ۱۴۲ نفر و مجموع جانباختگان این بیماری به ۵۹ هزار و ۲۶۴ نفر رسیده است .
- تلاشهای جهانی
- مراکز بهداشتی ودرمانی در سرتاسر دنیا به دنبال شناسایی، ردیابی و محدود کردن این ویروس می باشد . ولی هنوز به نتایج اثر بخشی دست نیافته و برخی طول این بیماری را بلندمدت ارزیابی می کنند.
- تداوم خطر
- موج اول ویروس کرونا فروردین ۹۹، موج دوم خرداد و موج سوم آذرماه بود، اکنون ( اسفند ۹۹) نیز در حال رفتن به سوی موج چهارم هستیم و موج چهارم ویروس کرونا به دلیل نوع بیماری ریوی و سرایت پذیری بالا خطرناکتر است.
- هشدار مسولین : موج چهارم کرونا سختتر از موجهای اول تا سوم خواهد بود.
- آشکار شدن عجز بشر
- اظهار نظرهای زیادی درباره کرونا مطرح شده است بعنوان مثال «یورگن هابرماس» فیلسوف آلمانی گفته «کرونا، نادانی ما را به رخ کشیده است.»
- ابوعلی سینا در اوائل قرن پنجم هجری چنین گفته است : تا بدانجا رسید دانش من که بدانم همی که نادانم در اوج پیشرفت علم قرار داریم هم هنوز نادانیم .
- علایم حتمی ظهور
- علائم حتمی ظهور: حضرت صادق (علیهالسّلام) فرمودند: «پنج علامت قبل از قیام قائم (ع) است: خروج یمانی و سفیانی، نداکنندهای که از آسمان ندا درمیدهد، فرو برده شدن در بیداء، کشته شدن نفس زکیه .»
- شیخ صدوق روایتی صحیح السندی نقل کرده که در آن وقوع یک جنگ بزرگ و یک طاعون همهگیر را که در آن پنج هفتم مردم جهان کشته میشوند، جز نشانههای غیر حتمی ظهور بیان شده است. شاید نتوان این روایت را به بیماری جهانی ویروس کرونا ارتباط داد ولی …. ( در بندبعدی توجه شود)
- مهمترین درس کرونا
- بسیاری از مردم مایل هستند درباره موضوعات بزرگ ناشناخته ، بخصوص که زندگی شان را به هم ریخته اطلاعاتی به دست بیاورند. و وقتی با عجز نهادهای سراسر جهان مواجه شده ، و بشر هنوز نادان و ناتوان در حل این مشکل می باشد، این وضعیت استیصال ، سبب آن خواهد شد ، ضمیر درونی افراد فعال شده و بدنبال منجی بگردد .
- امیرمؤمنان(علیه السلام) مى فرماید: «عَرَفْتُ اللهَ سُبْحانَهُ بِفَسْخِ الْعَزائمِ وَ حَلِ اَلْعُقُودِ وَ نَقْضِ اَلْهِمَمْ»؛ (من خدا را در فسخ تصمیم هاى محکم و گشودن گره ها و نقض اراده هاى قوى و ناکام ماندن آن شناختم)، [۳]من از این دگرگونى ها فهمیدم که قدرت اصلى در دست دیگرى است، و ما از خود چیزى نداریم جز آن چه او به ما مى بخشد. [۴]
- اگر مجموعه این قضایا را که به عنوان علائم ظهور است بررسی کنیم، جوهرهاش یک واقعیت است و آن این است که حوادث آخرالزمان، مردم را بیشتر متوجه خدا میکند و افراد متوجه اسلام و امتیازات آن میشوند. ( ایت الله سید احمد علمالهدی، امام جمعه مشهد روز جمعه۲۲فروردین ۱۳۹۹)
- از مرحله رنجهای حقیر مادی رها شدن و به وادی رنجهای عظیم معنوی و دغدغههای بزرگ انسانی گام نهادن و هم چون رنج انتظار راستین و طولانی را به دوش کشیدن و چشم به دروازههای روشن ظهور داشتن. [۵]
- “ما به زمان ظهور امام زمان ارواحنافداه، این محبوب حقیقی انسانها نزدیک شدهایم؛ زیرا معرفتها پیشرفت کرده است. امروز ذهنیت بشر، آمادهی آن است که بفهمد، بداند و یقین کند که انسان والایی خواهد آمد و بشریت را از زیربارهای ظلم و ستم نجات خواهد داد؛ همان چیزی که همهی پیغمبران برای آن تلاش کردهاند، همان چیزی که پیغمبر اسلام در آیهی قرآن، وعدهی آن را به مردم داده است: «و یضع عنهم اصرهم و الاغلال التی کانت علیهم» ” ( بیانات امام خامنه ای در دیدار جمعی از بسیجیان ، ۱۳۷۸/۰۹/۰۳ )
دکتر سید جواد هاشمی فشارکی .پژوهشگر و از مولفین کتاب نظام مدیریت فرهنگی در شهر اسلامی – ایرانی ( برپایه مبانی نظری و فرایند فکری سازنده شهر اسلامی )
[۱] Coronaviruses
[۲] SARS-CoV-2
[۳] نهج البلاغه»، کلمات قصار، جمله ۲۵۰٫
[۴] تفسیر نمونه، آيت الله العظمي مکارم شيرازي، دار الکتب الإسلامیه، چاپ بیست و پنجم، ج ۱۶، ص ۵۰۳٫
[۵] مهدویت، ص ۱۳۶؛ تفسیر نمونه، ج۷، ص ۳۸۳٫