ائمه معصومین (ع) براساس آیه ۲۱سوره مبارکه الأحزاب “لَقَد كانَ لَكُم في رَسولِ اللَّهِ أُسوَةٌ حَسَنَةٌ ﴿۲۱﴾ مسلّماً برای شما در زندگی رسول خدا سرمشق نیکویی می باشد” و بر اساس«اِنَّ لی فی ابنة رسولِ الله اُسوةٌ حَسَنَةٌ» یعنی حضرت فاطمه زهرا (س) نه تنها الگوی زنان بلکه الگوی کل جامعه بشریت است. و بخصوص اسوه و الگوی مومنین در زمان خویش می باشند.و تنها بانوی معصوم (س) نیز با ویژگیهای خاص خویش الگو اسوه همه مومنین و بویژه بانوان می باشد.که مورد تأکید اسلام و در جهت سبک زندگی مؤمنانه است،
۲۸ دی ۱۳۹۹
- زندگانی حضرت فاطمه زهرا (س) :
- حضرت فاطمه زهرا (س) در روز بیستم جمادی الثانی سال پنجم پس از بعثت در مکه مکرمه، چشم به جهان گشود.
- ازدواج پر برکت حضرت حضرت (س) و حضرت علی (ع) در سال دوم هجرت در مدینه انجام شد.
- ثمره این ازدواج مبارک، پنج فرزند به نامهای حسن، حسین، زینب، ام کلثوم و محسن (که در جریان وقایع پس از وفات پیامبر (ص) سقط شد)، بود.
- برخی از فعالیتهای سیاسی ، اجتماعی حضرت فاطمه زهرا (س) : مرجعیت علمی اصحاب ، احسان فاطمهی زهرا سلاماللَّهعلیها به مستمندان، تقدم همسایگان در دعاهای شبانه فاطمه زهراء، بیان احکام شرعی برای بانوان، مددکاری و پرستاری از مجروحان جنگها ،مداوای پیامبر(ص) در جریان جنگ احد، نقش بیبدیل فاطمه(س) در یاری نمودن پیامبر اسلام(ص) در دوران سخت شعب ابيطالب(ع) ،رساندن آذوقه برای پیامبر در جنگ خندق ،همراهیپیامبردر فتح مکه ، مخالفت با تصمیم شورای سقیفه ،بعلت اینکه پیامبر(ص)در واقعه غدیر، امام علی(ع) را جانشین خود معرفی کرده بود. دفاع از دین اسلام و ولایت و شهادت در راه ولایت .
- شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) بنا بر روایتی ۷۵ روز پس از رحلت پیامبر اسلام (ص) در ۱۳ جمادی الاولی و به روایت مشهورتری ۹۵ روز پس از رحلت پیامبر اسلام (ص) مطابق با روز سوم جمادی الثانی در سال یازدهم هجری -در حالی که ۱۸ سال بیشتر از عمر مبارکشان نمیگذشت- است.
- امام علی (ع) بنا بر وصیت فاطمه (س) و به دور از حضور افراد، شبانه بدن مطهر را غسل و سپس او را کفن و در مکانی دفن نمودند، که تا امروز معلوم نیست .
- ویژگی های حضرت زهرا (س) :
حضرت زهرا (س) دارای ویژگی های زیادی می باشند، برخی از اهم آن چنین است :
- حضرت زهرا (س) یکی از پنج بانوی قدسی تاریخ جهان به شمار میرود . ایشان نه تنها سیده و سرور زنان جهان است ،بلکه پیامبر(ص) کسی دیگر را جزو نساء خود نمیشناخت .
- دارای لقب امابیها از سوی پیامبراکرم(ص) ؛ یعنی، مادر پدرش (مادر من) بود .
- حضرت فاطمه زهرا (س) سومین معصوم، دختر معصوم ) خاتم الانبیاء ( ، همسر معصوم )حضرت امام علی (ع)( و مادر معصوم )حضرت امام حسن (ع) و امام حسین (ع)( و مادر حضرت زینب کبری (س) است.
- دارای مقام کوثر بودند ونسل پیامبر(ص) از ایشان برقرار بود. ۱۲امام بزرگوار شیعه (ع)، نخستین آن همسر وی و ۱۱ تن دیگر از نسل حضرت فاطمه زهرا (س) هستند.
- سوره و آیاتی از قرآن کریم مانند سوره کوثر، سوره انسان، آیه تطهیر و آیه مودت در حق آن حضرت (س) و همسر و فرزندانش نازل گردیده است .
- حضرت زهرا(سلام الله علیها)، شخصیت طراز اول تاریخ بشر است.
- تنها بانوی معصوم شهید هستند.
- دارای طهارت روحی و معنوی بودند .
- ایشان در پوشش و حجاب چنان زبانزد بودند ،بنحوی که حتی حاضر نبودند پس از مرگ نیز کسی کلیت اندام او را ببیند
- شب زندهداری و سحرخیزی داشتند
- دوستی و دشمنی با ایشان، به منزله دوستی و دشمنی با پیامبر (ص) است.
- فاطمه برترینِ زنان بهشت، برترینِ زنان دو عالم و برترینِ زنان امت است.
- حضرت زهرا(س) تنها در نبوت با پیغمبر(ص) فرق داشت و بقیه شئون و خُلقیات پیغمبر(ص) در حضرت صدیقه کبیر(س) هم بود.
- ازدواج شان آسمانى بود و عقد او در آسمانها بسته شد،
- مهریه شان آسمانى بود.
- خانه وی رفیع و پر نور و محل رفت و آمد فرشتگان بود.
- ارزش فاطمه زهرا(س)در عبودیت و بندگی خدا بود.
- ایشان اولین شخصى هستند که بعد از پیامبر (ص ) وارد بهشت مى شود.
- و…..
- الگو پذیری ابعادی از زندگی حضرت زهرا (س)
آز انجا که حضرت فاطمه(س) از نظر آموزههای قرآنی انسان کاملی است ، لذا به سبب همین ویژگی میتوانددر ابعاد مختلف زندگی سرمشق الگو قرارگیرند.
- ساده زیستی و پرهیز از تجمل
- تحمل مشکلات و سختی های زندگی
- حق محوری و حقمدار بودن
- گوشه ای از منزل را محراب عبادت قراردادن
- مدیر توانمند در عرصه خانه و خانواده
- تعامل با پدر؛ دراوج احترام و مهربانی
- ملاک جواب بله به خواستگار، تقوا و رضایت الهی بودن
- مراسم عقد حضرت خیلی ساده و در حضور مسلمانان در مسجد برگزار شد
- مختصر بودن مهریه ایشان
- خوب شوهرداری کردن و همسری مطیع برای امام علی (ع) بودن
- تعامل با شوهر؛ در تأمین آرامش زندگی
- تربیت نیکوکردن فرزندان و تعامل با فرزندان؛ با نهایت محبت مادرانه و غایت تربیت دینی ، اگرچه این بانوی بزرگوار در خانهای کوچک و ناچیز زندگی میکردند، اما فرزندانی تربیت و پرورش دادند که بعدها شخصیتهای بزرگ جهان شدند.
- مطالعه صحیفه حضرت «فاطمه زهرا (س)» و توجه به نکاتی که در این صحیفه بیان شده به خوبی گویای علم ایشان است توجه به توحید، معاد، عدل، امامت و نبوت نکاتی ویژه هستند که در این کتاب به آنان به خوبی پرداخته شده است .
- ایشان برای حضور اجتماعی همواره پیش قدم بودند .هنگامی که لباس عروسی خود را به سائل میدهد و یا پس از سه روز روزه داری غذای کم و ناچیز خود و خانواده را به نیازمند میدهد به خوبی نشان میدهد که تا چه میزان با جامعه تهیدست همراهی میکردند این رویکرد برای جامعه دردمند امروز که با مشکلات زیادی مواجه می باشد امری مهم و قابل توجه است.
- حضرت «فاطمه زهرا (س)» بانویی ولایت مدار : برای حفظ ولایت و اسلام از جان خود گذشتند ایشان برای اینکه حرمت «امیرالمومنین (ع)» به عنوان ولی عصرشان خدشه دار نشود، جان فدا کردند و به عنوان اولین بانوی شهید در راه ولایت «امیرالمومنین (ع)» شناخته میشوند.
- زنان مسلمان در زندگی شخصی، اجتماعی و خانوادگی خود باید زندگی فاطمه زهرا (س) را از جهت خردمندی، فرزانگی و عقل و معرفت الگو و سرمشق خود قرار دهند و از بعد عبادت، مجاهدت، حضور در صحنه تصمیمگیریهای عظیم اجتماعی، خانهداری، همسرداری و تربیت فرزندان صالح از زهرای اطهر(س) پیروی کنند زیرا زندگی آن بانوی بزرگ اسلام نشان میدهد که زن مسلمان برای ورود در صحنه سیاست و میدان کار و تلاش و نیز ایفای نقش فعال در جامعه همراه با تحصیل، عبادت، همسرداری و تربیت فرزندان میتواند پیرو فاطمه زهرا(س) باشد و دخت گرامی پیامبر عظیم الشأن الهی را الگوی خود قرار دهد. ( امام خامنهای ، ۱۳۷۲/۰۹/۱۷)
- بسیاری از ویژگی های ایشان منحصربفرد بوده و قابل تکرار نمی باشد، مانند معصوم بودن ولی میشود بعنوان الگو در تلاش برای حرکت بسوی معصومیت را دنبال کرده و به مقیاسی از آن دست یافت .
- و…
- سخن پایانی
- راه فاطمهی زهرا (س)عبارت است از خودسازی و جهانسازی :” راه، همین راهی است که امروز به فضل الهی، انقلاب جلو پای مردم ما گذاشته است. این، همان راه حضرت فاطمهی زهرا سلاماللهعلیهاست: خودسازی و جهان سازی. خودسازی به معنای پرداختن به عمران و آبادی جانی که جسم ما محترم به اوست. این دختر جوان، این بانویی که به هنگام شهادت هجده سال داشت، آن قدر عبادت میکرد و به نماز میایستاد که ساق های پاهای مبارکش ورم میکرد! این خانم، با این منزلت، با این مقام، کار منزل را هم خودش میکرد. پذیرایی از شوهر و فرزندان هم برعهدهی خود او بود.” امام خامنهای، ۱۳۷۱/۰۹/۲۴ )
- “آن زن نمونهیی که حیاتش با همهی کوتاهی و عمر او در عین جوانی، الگویی برای همهی مردان و زنان غیور و مؤمن و مسلمانان و حتّی مردم غیر مسلمانی که با مقام آن بزرگوار آشنا باشند، است و ما باید از زندگی آن بزرگوار درس بگیریم. “ ( امام خامنهای، ۱۳۶۸/۰۹/۲۲)
- اگر چه تعزیت مصائب وی بخصوص در ایام شهادت و مناسبتهای دیگر دارای ثواب اخروی و اثار دنیوی است، لکن توجه به فضایل و نیز الگو بودن شخصیت و زندگی وی بیش از هرچیز دیگر، رسالت احاد جامعه و نیاز ضروری جامعه آفت زده امروزی بوده و اسوه و الگوی مومنین در زمان خویش می باشند.و همه نهادها مکلف هستند، فرهنگ فاطمی(س) با رسانه های مختلف را برای نسل امروز ترویج دهند.
همانطور که در دفاع مقدس ، رمز برخی از عملیاتها یا فاطمه الزهرا(س) بود و رزمندگان با تمسک به وی بر دشمن مسلح فتح و ظفرمی یافتند، در شرایط تهدیدات امروزی ؛ نیز بجای سازش و ذلت ؛ بایستی با تمسک به سیره فاطمی با دشمنان مواجه گردید.
دکتر سید جواد هاشمی فشارکی ، پژوهشگر و از مولفین کتاب نظام مدیریت فرهنگی در شهر اسلامی – ایرانی ( برپایه مبانی نظری و فرایند فکری سازنده شهر اسلامی )
- نویسنده : با شهید