در این یادداشت سیر مراحل شکل گیری حوادث تیر سال ۱۳۷۸ بصورت اجمالی تبیین شده است
*
دکتر سید جواد هاشمی فشارکی، مؤلف کتاب مدیریت بحران و مدیریت شهری
پس از سرنگونی نظام وابسته ستم شاهی و استقرار نظام مستقل و مقدس جمهوری اسلامی ایران ، دشمنی های استکبار با ملت مسلمان علنی وگسترش یافته است . از ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ همواره مورد تهاجم وتحریم نظام سلطه جهانی و کشورهای مستکبر سلطه گر بوده و یکی از شدیدترین و پیچیده ترین آن در فتنه ۱۸ تیر ۱۳۷۸ بروز وظهور یافت . فرایند شکل گیری و تشدید و خاموش شدن آن بطور اجمالی بدین قرار بوده است :
- در انتخابات دوم خرداد ۱۳۷۶ محمد خاتمی روی کار می اید و شعار توسعه سیاسی مقدم بر توسعه زیرساختهای کشور ( نیازهای ضروری کشور) را سر میدهد !
- مطبوعات زنجیری با شعار فریبنده ازادی مطبوعات ، از سال ۷۶ جولانگاه همه جور مطالب حتی علیه منافع ملی بعنوان لشکر قلم بدست پیاده نظام دشمن وارد عمل میشوند .
- مجلس پنجم براساس وظایف قانونی خود طرح اصلاح قانون مطبوعات را مطرح وبه شور نمایندگان مجلس میگذارد .
- وزیر ارشاد وقت به عنوان موضع رسمی دولت موسوم اصلاحات با طرح مجلس به بهانه تحدید آزادی مطبوعات بصورت تحریک امیز مخالفت میکند .
- مطبوعات زنجیرهای با به راه انداختن جنجال وشانتاژ، سعی در وادار کردن مجلس به عقب نشینی از تصمیم خود مبنی بر اصلاح قانون مطبوعات بدان می تازند.
- روزنامه تندروی«سلام» در اقدامی غیر قانونی در تاریخ ۱۵ تیر ۱۳۷۸ دست به انتشار خبری کاملاً سری و محرمانه زد ( و اتهام ارتباط طرح با سعید امامی (اسلامی)میزند ) .
- این اقدام تحریک امیز بر شدت التهابات و هیجانات سیاسی در کشور افزود.
- وزارت اطلاعات شکایتی را علیه روزنامه سلام تنظیم و آن را تسلیم قوه قضاییه می کند ، تا قوه قضاییه عاملان این اقدام غیرقانونی را مورد پیگرد و مجازات قرار دهد.
- دادگاه ویژه «روحانیت» نیز در پی این شکایت، روزنامه سلام را به جرم انتشار اسناد طبقه بندی شده توقیف می کند .
- دفتر تحکیم وحدت» ۱۶ تیر ۱۳۷۸ یک تجمع اعتراض آمیز غیرقانونی را در دانشگاه تهران برگزار میکند.
- سپس دانشجویان خوابگاه ساعت ۱۱ شب حدود ۳۰۰ نفر با شعار و سر وصدا از کوی دانشگاه خارج شده وتا صبح جمعه اقدام به راهپیمایی غیر قانونی میکنند .
- در روز جمعه هجدهم تیر، کوی دانشگاه تهران و خیابانهای اطراف در وضعیتی کاملا بحرانی به سرمی برد .
- ۱۸ تیر دانشجویان در خوابگاه کوی دانشگاه به صحنه درگیریهای خشونت بار تبدیل شده ونیز برخی اقدامات نامناسب نیز از سوی نیروهای امنیتی صورت میگیرد .
- از ۱۸ تا ۲۲ تیر خیابانها به صحنه جنگ شهری مبدل شده و تخریب اموال مردم ، هتاکی به مقدسات، آتش زدن اتوبوس ها ، مغازه ها ، بانک ها ، تخریب ساختمان های دولتی و خصوصی و نیز ضرب وشتم مردم کوچه و خیا بان ….از سوی اغتشاش گران صورت میگیرد.
- ستادفرماندهی آشوبها ( که یک سرآن نیز در برخی افراد دوم خردادی دولتی قرار داشت )، فرمان حمله به مراکز حیاتی برای یکسره کردن کار نظام را صادر میکند .
- مردم صحنه های اشوبها را در صدا وسیما دیده و با شنیدن کشیده شدن آشوبها به سمت مراکز حیاتی بجوش و خروش درامدند.
- روز ۲۳ تیر ۷۸ ( همانند حماسه ۹ دی ۸۸ ) نوبت به قدرت نمایی ملت بزرگ ایران در حمایت از نظام و انقلابشان فرا می رسد و با راهپیمایی گسترده ای صورت میگیرد .
- با روشنگریهای رهبر معظم انقلاب اسلامی وحضور حماسی ملت بصیر ایران فتنه را خنثی شده و بساط اشوب و فتنه انگیزان را به شکست بزرگی مبدل می سازند ودشمنان با تمام خساراتی که به کشور زده بودند ناکام می مانند.
- اثار وپیامدهای مثبت و منفی فتنه و حضور حماسی ملت تا سالها باقی می ماند و بعنوان برگی از صحنه های تلخ و شیرین تاریخ ایران ثبت میشود .
- سخن پایانی
- حادثه مذکور ؛ تاریخ ملت ایران را مجددا زنده کرد که این مرز و بوم هیچ گاه برای مقابله با فتنه های براندازی نظام و ارزش های دینی بی تفاوت نبوده و بپا خواهند خواست .
- فتنه و آشوب های تیر ۷۸ نشان داد که دشمنان از هر فرصتی برای صدمه زدن به کشور وانقلاب بهره برداری خواهند کرد. لذا باید باور داشت که دشمن همواره درصدد یافتن ضعف ها و غفلت ها برای ضربه زدن به نظام و ایجاد ناامنی در کشور بوده و خواهد بود .
- حوادث فتنه ۷۸ برای دشمنان تجربه شد ، که طرحهای خود را اصلاح و به روز کرده و برای اینده برنامه ریزی کرده ؛ چنانچه در سالهای ۱۳۸۸ و ۱۳۹۶ و ۱۳۹۸ دنبال کردند و قطعا در اینده با شکل نوین آن مواحه خواهیم شد .
- بررسی وضعیت فتنههای سالهای ۱۳۷۸ و ۱۳۸۸ و… مبین آنست که هر دو را یک جریان منحرف داخلی و با حمایت دشمنان خارجی هدایت و رهبری میکردند و خسارات سنگینی را به کشور و ملت بزرگ ایران وارد کردند.
- حوادث گذشته نشان داد که آگاهی و بصیرت نقش بسزایی در تشخیص حق و باطل ایفا میکند و تجلی بصیرت ملت در مواجه با مکر دشمنان سبب شکست سنگین انان شده است
- پایبندی به ارزش های اسلامی و وفاداری به اهداف خونهای پاکی که نثار انقلاب ، استقلال و امنیت کشور شده است ، ایثار و فداکاری و نیز امید به اینده ای بهتر درگام دوم انقلاب و پیشرفت همه جانبه ، ساخت تمدن نوین اسلامی و نیز زمینه سازی ظهور مهدوی (عج) ؛ اهداف پیش روی ملت ایران می باشد.