اهمیت کلیدی ارتفاعات بازیدراز برای دشمن باعث شد تا با فعالیت های گسترده مهندسی، روی آن جادهسازی کند و با این اقدام در آنجا مستقر شوند تا با افزایش سلطه بر قصرشیرین، سرپل ذهاب را نیز زیر دید…
بازیدراز نماد غربت شهدا و تابلوی حماسهآفرینی های رزمندگا سپاه اسلام و ارتش غیور جمهوری اسلامی ایران است.
ارتفاعات مهم و استراتژیک بازی دراز نماد غربت شهدا و تابلوی حماسهآفرینی رزمندگانی است که در یک عملیات غرورآفرین از یکم تا دهم اردیبهشت ماه سال ۱۳۶۰ با رشادتها و دلاور مردی های نیروهای جانبرکف سپاه و بسیج و ارتش جمهوری اسلامی ایران، این منطقه مهم و حساس را از چنگال رژیم متجاوز بعثی عراق خارج کردند.
غربت جبهه های غرب، شهدا و رزمندگانی که در این منطقه حیاتی و استراتزیک، در مقابل دشمنان تا بن دندان مسلح ایستادگی کردند خود حکایت از عشق، ایمان و اخلاص خالصانه این عزیزان، در برابر شیطان بزرگ آمریکای جنایتکار است؛ چون این عاشقان جهاد و شهادت با دست خالی و با تکیه بر ایمان خود رشادت ها خلق کردند که نام و آوازه ی رشادتشان از سال ها پیش تا کنون در اذهان عمومی مردم ایران و حتی جهانیان باقی مانده و می توان از هرکدامشان صدها کتاب به رشته ی تحریر درآورد.
یکی از این عملیات های پیچیده و غرورآفرین جبهه های غرب، عملیات بازیدراز بود که برای همیشه در دل مردم ایران اسلامی و آزادیخواهان جهان جاودانه ماند؛ چون این عملیات با رشادت های رزمندگان اسلام توانست منجر به بازپس گیری منطقه ای شود که از اهمیت ویژه ای برخوردار است و رژیم بعثی عراق تمام توان خود را با حمایت استکبار جهانی، برای تصرف آن به کار گرفت که در این راه با رشادت غیور مردان سلحشور وطن ناکام ماند.
ارتفاعات بازیدراز از مناطق بسیارحساس غرب، واقع در استان کرمانشاه، نماد عشق و ارادت و یادآور رشادت های رزمندگان و دلاورمردانی است که ۴۴ سال پیش و در دوران طلایی هشت سال دفاع مقدس با استعداد ۲ گردان از نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و ۲ گردان از نیروهای ارتش جمهوری اسلامی ایران در این عملیات حضور داشتند.
غربت و غریبی بازیدراز و شهدایش را فقط با حضور در این ارتفاعات و قدم گذاشتن در راه شهدای این منطقه میتوان پی برد. این منطقه جایگاه شهدایی است که نه در پی پست و مقامی بودند و نه اسم و رسمی؛ بلکه به خدا وصل بودند و با نوشیدن شهد نوشین شهادت، برای جاودانه شدند.
ارتفاعات بازیدراز درون مثلث قصرشیرین – گیلانغرب و سرپل ذهاب واقع شده و با توجه به مشرف بودن بر منطقه، دشمن بعثی از آن در روزهای ابتدایی جنگ تحمیلی برای دیده بانی استفاده می کرد و با تصرف این ارتفاعات مهم، بر دشت ها و شهر سرپل ذهاب و پادگان ابوذر (مهمترین پادگان مرزی در جبهه غرب) و راه های ارتباطی آن به طور کامل مسلط بود که یک مانع طبیعی برای دفاع نیروهای عراقی از شهرهای تحت اشغالش، قصرشیرین و خانقین محسوب می شد.
اهمیت کلیدی ارتفاعات بازیدراز برای دشمن باعث شد تا با فعالیت های گسترده مهندسی، روی آن جادهسازی کند و با این اقدام در آنجا مستقر شوند تا با افزایش سلطه بر قصرشیرین، سرپل ذهاب را نیز زیر دید خود داشته باشند.
اهمیت ارتفاعات بازسدراز همچنین باعث شد تا نبردهای سختی برای تحت کنترل گرفتن آن بین رزمندگان کشورمان با نیروهای متجاوز بعثی انجام گیرد.
عملیات بازیدراز از اولین تجربه های همکاری مشترک دلاوران سپاه و ارتش غیور و سلحشور جمهوری اسلامی ایران بود که در سایه بیاعتمادی روزافزون به شخص بنیصدر خائن و وطنفروش شکل گرفت و نیروهای عمل کننده در آن از شمال و جنوب دشت ذهاب به ارتفاعات بازیدراز حمله کردند و پس از یک نبرد شدید و تن به تن و چند روزه، سرانجام نیروهای سپاه و بسیج و ارتش جانبرکف جمهوری اسلامی، موفق به آزادسازی قله های جنوبی ارتفاعات شدند اما قله های شمالی همچنان در دست دشمن باقی ماند.
نخستین عملیات نیمه گسترده در منطقه، پس از سه ماه کار شناسایی توسط نیروهای سپاه پاسداران و ارتش، با نام عملیات بازیدراز در دوم اردیبهشت سال ۶۰ آغاز شد و طی هشت روز پس از شروع عملیات، نیروهای ایرانی و عراقی بارها به تک و پاتک متقابل پرداختند.
در این عملیات نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی و خلبانان جانبرکف ارتش نقش مهم و بهسزایی ایفا کردند؛ که نقش خلبان قهرمان شهید «علی اکبر شیرودی» در این عملیات بر کسی پوشیده نیست.
این خلبان شجاع سرانجام پس از رشادت ها و دلاورمردی ها و صدها سورتی پرواز، نهایتا” در راه پاسداری از وطن، و دفاع از ناموس کشورش، به درجه رفیع شهادت نائل گردید.
|| حمیدرضا محمد مرادی