در این نوشتار ؛ بیانات و اقدامات رهبر انقلاب اسلامی در طول دوره بحران ویروس منحوس کرونا ، در موضوعات آزمون ملت ایران نسبت به شرایط کرونا وکمک های مومنانه وموارد مرتبط با آن تدوین و تبیین گردیده است .
*
دکتر سید جواد هاشمی فشارکی
- مقدمه
یکی از مهم ترین موفقیت های ایران در بحرانهای طبیعی و فتنه های دشمنان ، هدایت حکیمانه رهبر انقلاب اسلامی متکی بر تعالیم دین مبین اسلام می باشد.که نمونه اخیر آن در بحران بیماری کرونا تجلی یافته است . از هشدارهای به موقع تا راهبری دستگاههای مختلف در پیش پیش گیری و نیز پیگیری یافتن راههای درمان بیماران و ارتقای سلامتی مردم؛ وبخصوص بروز تجلی بنیه های ایمانی، انگیزه های درونی و نشاط بخشی جامعه در شرایط بحرانی و مشکلات معیشتی است. .
در این نوشتار ، تمامی سخنان رهبر انقلاب درخصوص ملت ایران ، آزمون ، کمک های مومنانه مطرح شده در طول دوره بحران ویروس منحوس کرونا ، از پایگاه اطلاع رسانی ایشان استخراج ، اهم آن تیتر گذاری ، موضوع بندی ، مدون و تبیین گردیده است :
- الف ) تدابیر کلان مدیریت بحرانی در هدایت جامعه
اگر بحران تحت کنترل قرار نگیرد و یا به درستی مدیریت نشود ، زنجیره بحرانی بصورت پاندومی وفزاینده وتشدید کننده در همه ابعاد جامعه ایجاد شده ودیگر غیر قابل کنترل خواهد شد. لذا رهبر انقلاب بدرستی تدابیر کلان را اعلام نموده اند :
- توصیه های مهم : «آموزش همگانی دربارهی راههای شیوع و شیوههای پیشگیری به صورت محلهمحور و با استفاده از ظرفیت مساجد و بسیج و البته با محوریت وزارت بهداشت و همکاری وزارت ارشاد و صداوسیما» و «لزوم تصویب جرائم سختگیرانه برای افرادی که مرتکب تخلفات بزرگ از ضوابط بهداشتی میشوند» توصیههای دیگر رهبر انقلاب اسلامی به مسئولان برای مقابله با کرونا بود. ( ۱۳۹۹/۰۸/۰۳ ، جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا در حضور رهبر انقلاب )
- در اولویت بودن سلامت مردم : با اشاره به جنبههای سلامتمحور، امنیتی و اقتصادی تصمیمگیریها درباره این بیماری، و احتمال تعارض این جنبه ها با یکدیگر، رهبر انقلاب تأکید کردند: از آنجا که جنبههای امنیتی و اقتصادی نیز نشأت گرفته از همین بیماری است، بنابراین اصل و اولویت در تصمیمگیریها، سلامت مردم است. ( ۱۳۹۹/۰۸/۰۳ ، جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا در حضور رهبر انقلاب )
- استفاده از ظرفیت بسیح : طرح غربالگری کار بزرگی است. بهرهگیری از کمک نیروهای بسیج و داوطلبان مردمی کمک بزرگی به رهائی کشور از این عارضهی همهگیر خواهد کرد انشاءالله. (در جوابیه نامه وزیر بهداشت ، ۱۰- ۱ -۱۳۹۹)
- عبور از بحران با بهترین مدیریت : حضرت آیتالله خامنهای با اشاره به نحوهی مدیریت مقابله با این ویروس در کشورهای مختلف، خاطرنشان کردند: در برخی کشورها همانند آمریکا بدترین مدیریت اعمال شده است ولی ما باید تلاش کنیم از این حادثه که با جان و سلامت مردم و امنیت و اقتصاد آنها در ارتباط است، با بهترین مدیریت عبور کنیم. ( ۱۳۹۹/۰۸/۰۳ ، جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا در حضور رهبر انقلاب ) ایشان لازمهی اِعمال مدیریت صحیح و مناسب را «اتخاذ تصمیمهای قاطع حاکمیتی»، «اقناع افکار عمومی» و «همکاری همه دستگاهها و همچنین همکاری مردم» دانستند و افزودند: البته این همکاری فقط مختص مقابله با کرونا نیست بلکه باید در همهی مسائل بخصوص مسائل سیاسی وجود داشته باشد زیرا کشور که دارای ملتی قدرتمند، نظام نوپدید و سخن جدید است، بهطور طبیعی با مسائل مهمی در عرصه جهانی و داخلی مواجه است. ( ۱۳۹۹/۰۸/۰۳ ، جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا در حضور رهبر انقلاب )
- تشکیل قرارگاه بهداشتی و درمانی برای سازماندهی خدمات به مردم: “با تقدیر از خدماتی که نیروهای مسلّح تاکنون در زمینهیکرونا به مردم عزیز تقدیم کردهاند و با تاکید بر ادامه و گسترش هرچه بیشتر آن، لازم است سازماندهی این خدمات به شکل یک قرارگاه بهداشتی و درمانی بوده و علاوه بر درمان و ایجاد مراکز درمانی مانند بیمارستان صحرایی و نقاهتگاه و غیره، به پیشگیری از شیوع بیشتر بیماری با شیوههای لازم نیز بپردازد. تقسیم وظائف و مأموریتهای سازمانها و بخشهای نیروهای مسلّح از وظائف این قرارگاه است. این قرارگاه باید در هماهنگی کامل با دولت و وزارت بهداشت و درمان عمل کند. ” ( فرمان فرمانده معظم کل قوا به رئیس ستاد کل نیروهای مسلح در زمینه مقابله با کرونا ، ۲۲ اسفند ۱۳۹۸ )
- اهمیت مقابله با بیماری در روزهای اول آن : بر اساس گفتهی متخصصان اگر در یکی دو روز اول، مبتلایان شناسایی و برای معالجه آنها اقدام شود، تلفات کاهش جدی خواهد یافت که این کار بسیار لازم است. ( ۱۳۹۹/۰۸/۰۳ ، جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا در حضور رهبر انقلاب )
- ضرورت استفاده از تجربههای جدید : ” نکتهی چهارم در باب کرونا این است که بعضی از افراد، تجربههای خوبی در این زمینه انجام دادهاند و دارویی درست کردهاند، این دارو را یک جایی زیر نظر مسئولینی امتحان کردهاند و تصدیق شده، تأیید شده که موثّر است؛ با اینها مخالفت نشود. اطراف و اکناف، کسان زیادی هستند که ممکن است یک کار جدیدی بکنند. نه اینکه حالا هر ادّعائی را قبول کنند؛ نه، امّا همان کارهایی را که ادّعا میشود، مورد مداقّه قرار بدهند. ” ( ۱۳۹۹/۱۰/۱۹ ،بیانات در سخنرانی تلویزیونی در سالروز قیام ۱۹ دی )
- تلاش برای فایق امدن بدلیل عوارض اجتماعی کرونا – مانند جانباختن عزیزان، افزایش بیکاری، مشکل معیشت و تأثیرپذیری همهی برنامههای کشور از این بیماری : باید با سیاستگذاری و برنامهریزی از جانب مسئولان و رعایت ضوابط بهداشتی از سوی آحاد مردم کاری کرد که این بیماری متوقف شود و بر این ویروس منحوس فائق بیاییم. ( ۱۴۰۰/۰۱/۲۵ ، از طریق ارتباط تصویری در محفل انس با قرآن کریم در اولین روز ماه مبارک رمضان )
- تلاش برای نجات کشور در کوتاه مدت : همه نقش خود را به بهترین وجه ایفا کنند تا در کوتاهمدت زنجیرهی سرایت را قطع کنیم و کشور را به ساحل نجات برسانیم. ( ۱۳۹۹/۰۴/۲۲ ، ارتباط تصویری نمایندگان یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی با رهبر انقلاب )
- بکارگیری ظرفیتهای کشور برای تولید اقلام بهداشتی: علت اینکه در تولید ماسک توانستیم در مدت کوتاهی به ظرفیتی دست پیدا کنیم که بیشتر از نیاز کشور است، برطرف شدن موانع از جانب دولت و باز شدن میدان برای حضور دستگاههای مختلف و حتی مردم در عرصهی تولید ماسک بود. ( ۱۳۹۹/۰۲/۱۷ ، به مناسبت هفتهی کارگر و پیگیری تحقق شعار سال در ارتباط تصویری هفت مجموعه تولیدی با رهبر انقلاب )
- تبدیل تهدیدات به فرصت : “با این وضعی که در قضیّهی این ویروسکرونا پیش آمد و مردم یک تکانی خوردند، یک وضع جدید و فوقالعادهای به وجود آمد -این تعطیلیها، این نیازها، این تأمین نیازها، این همکاریها که به معنای واقعی کلمه این همکاریها خیلی با ارزش بود- امیدواریم انشاءالله این خودش یک مقدّمهای و سرآغازی باشد برای کارهای نو و جدید و تحوّلاتی در زمینههای مختلف از جمله در زمینهی اقتصادی؛ و خداوند کمک کند، برکت بدهد، دعاها را مستجاب کند” (. ۱۳۹۹/۰۲/۱۷ ، بیانات در ارتباط تصویری با مجموعههای تولیدی )
- ب- بیان آزمون در شرایط بحران
در شرایط غیر منتظره و نا شناخته و وحشت زای ویروس کرونا که شرایط سخت معیشتی و اجتماعی و اقتصادی را به بار اورده است ؛ ملت مسلمان ایران ، رفتار مومنانه و خدا پسندانه ای داشتند و در این ازمون سربلند بیرون امدند . نقش رهبر انقلاب در هدایت جامعه بسیار تعیین کننده بوده است و سربلندی ملت ایران از این ازمون بزرگ را ایشان با عبارات بسیار زیبنده ای انرا قدر دانسته و تمجید نموده اند :
- کرونا آزمون وامتحان همگانی : در مورد این حادثهی رایج کشور که حادثهیکرونا است؛ خب این یک ابتلای عمومی است، یک آزمون است؛ آزمون برای دنیا است؛ هم برای دولتها، هم برای ملّتها؛ دولتها هم در این حادثه امتحان میشوند، ملّتها هم در این حادثه امتحان میشوند؛ آزمون عجیبی است. ( ۳۹۹/۰۱/۲۱ ، سخنرانی تلویزیونی به مناسبت ولادت حضرت امام زمان(عج) )
- درخشش ملت در ازمون کرونا : ملّت ایران در این آزمون، خوش درخشید؛ ملّت ایران در آزمونکرونا، در این بیماری عمومی که در واقع باید گفت این وبای مدرن، خوب درخشیدند. اوّلاً اوج این افتخار ملّی متعلّق است به مجموعهی درمانی کشور که من بارها گفتهام، باز هم باید تکرار کنم عظمت کار اینها و ارزش فداکاری اینها را؛ چه پزشکان، چه پرستاران، چه متخصّصین علوم آزمایشگاهی، چه رادیولوژی، چه بِهوَرزانِ خانههای بهداشت، چه بخشهای خدمات، چه بخشهای تحقیقات، چه مدیریّتهایی در خودِ وزارتخانه و حول و حوش وزارت بهداشت که در این زمینه فعّالند؛ ( ۱۳۹۹/۰۱/۲۱ ، سخنرانی تلویزیونی به مناسبت ولادت حضرت امام زمان(عج) )
- اوج درخشش متعلق به مجموعههای درمانی کشور : اوج این افتخار، متعلّق به اینها است؛ اینها جان خودشان را و سلامت خودشان را در خدمت مردم قرار دادهاند؛ این خیلی بااهمّیّت و باعظمت است. رنج دوری از خانواده را تحمّل کردند؛ حتّی در نوروز و تعطیلات نوروزی هم خیلی از اینها به خانوادههایشان سر نزدند؛ دچار بیخوابی، دچار مشکلاتِ فشارهای عصبیِ ناشی از برخورد با بیمار بدحال [شدند و] همهی اینها را به جان خریدند و این [به عنوان] یک خاطرهی خوشی از دستگاه و مجموعههای درمانی کشور در ذهن این ملّت خواهد ماند؛ این یک خاطرهی خوشی است و در این دوره، جامعهی پزشکی و پرستاری و جامعهی درمانی کشور از خودش یادگار خوبی و خاطرهی خوبی را به جا گذاشت. ( ۱۳۹۹/۰۱/۲۱ ، سخنرانی تلویزیونی به مناسبت ولادت حضرت امام زمان(عج) )
- اوج ایثار از سوی نیروهای جهادی و بسیجی : در کنار اینها، داوطلبان، آن کسانی که جزو مجموعههای درمانی هم نبودند، امّا داوطلبانه آمدند وارد این میدان شدند؛ طلّاب جهادی، دانشجویان جهادی، هزاران بسیجی پُرتلاش در بخشهای مختلف کشور، و آحاد مردم، خدمات باارزشی را که واقعاً از توصیف بالاتر است ارائه کردند که انسان را حقیقتاً خرسند میکند از سویی و ممنون و متشکّر میکند از سوی دیگری. ( ۱۳۹۹/۰۱/۲۱ ، سخنرانی تلویزیونی به مناسبت ولادت حضرت امام زمان(عج) )
- تلاش گسترده نیروهای مسلح : در کنار اینها نیروهای مسلّح که انصافاً نیروهای مسلّح از همهی توان سازندگی خود و ابتکار خود استفاده کردند؛ حتّی در زمینهی علمی، حتّی در زمینهی مسائل کشفیّات و ساخت و ساز و تولید امکانات بهداشتی و درمانی ــ از بیمارستانها تا نقاهتگاهها تا بقیّهی وسایلی که در اختیار نیروهای مسلّح بود ــ بهترین بخشهای خود را در خدمت این کار گذاشتند؛ توان سازندگیشان، توان ابتکارشان را در عرصهی علم و عمل [گذاشتند]. بعد ظرفیّتهای جدیدی کشف شد، پیدا شد؛ معلوم شد ظرفیّتهای بسیار زیادی در داخل نیروهای مسلّح و همچنین بیرون نیروهای مسلّح وجود دارد که این ظرفیّتها را ما نمیشناختیم. این جوانهایی که میآیند در تلویزیون توضیح میدهند کارهایی را که کردهاند، چیزهایی را که ساختهاند، اینها را غالباً ما نمیشناختیم؛ این ظرفیتّهای کشفشدهی جدید است. ( ۱۳۹۹/۰۱/۲۱ ، سخنرانی تلویزیونی به مناسبت ولادت حضرت امام زمان(عج) )
- آزمون بزرگ مقابله با کرونا : ایشان سال ۹۹ را سال بروز تواناییهای ملت ایران در مقابله با آزمون بزرگ کرونا و همچنین در مقابله با فشار حداکثری دشمن توصیف کردند و گفتند: ملت عزیز ما از مجموعههای درمانی و بهداشتی، تا محققان و دانشمندان، گروههای جهادی و خدمتگزار و آحاد مردم با وجود تحریم و مسدود بودن راههای استفاده از امکانات خارج از کشور، توانایی و تجربه بزرگی از خود برای مدیریت این حادثه تلخ نشان دادند. ( ۱۳۹۹/۱۲/۳۰ ، پیام نوروزی رهبر انقلاب به مناسبت آغاز سال ۱۴۰۰ )
- نشانه های تحرک ونشاط مردم ایران : تشکیل هزاران هسته علمی در کشور و فعالیت های گسترده اجتماعی جوانان همچون کمکهای مومنانه در قضیه کرونا از نمونه های بارز تحرک و نشاط ملت ایران است. ( ۱۳۹۹/۱۱/۲۹ ، ارتباط تصویری مردم آذربایجان شرقی با رهبر انقلاب )
- درخشش ملت ایران : سال ۹۸ برای ملّت ایران یک سال پُرتلاطم بود؛ سالی بود که با سیل آغاز شد، با کرونا تمام شد. در طول سال هم حوادث گوناگونی برای کشور و برای برخی از مردم کشور پیش آمد؛ حوادثی از قبیل زلزله، تحریمها و امثال اینها. اوج این حوادث عبارت بود از جنایت تروریستی آمریکا و شهادت سردار نامدار ایران و اسلام، شهید سلیمانی. در طول سال گرفتاریهای مردم هم کم نبود؛ سال به این شکل گذشت؛ بنابراین سال سختی بود. لکن نکتهی مهم این است که در کنار سختیها، سربلندیهایی هم در این سال وجود داشت که بعضی از آنها هم بیسابقه بود و ملّت ایران به معنای واقعی کلمه درخشید. ( ۱۳۹۹/۰۱/۰۱ ، پیام نوروزی به مناسبت آغاز سال ۹۹ )
- جوشش همگانی : ” من میبینم ملّت عزیز ما این راه دوّم را انتخاب کرده و موفّقیّتهای بزرگی هم به دست آورده که آخریاش همین موفّقیّتهای مربوط به مسئلهی کرونا است. ما اوّلی که کرونا آمد، اگر یادتان باشد، حتّی ماسک نداشتیم. امکانات برای اینکه مردم ماسک بزنند، به قدر کافی در اختیار کشور نبود؛ یا این مادّههای ضدّعفونیکننده در اختیار نبود. در داخل تلاش کردند، از لحاظ ماسک خودکفا شدیم. دیگران ماسک را [میدزدیدند] -این مربوط به اسفند اسبق، سال ۹۸ و فروردین سال ۹۹ است- ماسک را یک کشور اروپایی از چین خریده بود، یک کشورِ اروپاییِ دیگر آمد سر راه گرفت و دزدید و برداشت برد! یعنی مسئلهی ماسک در دنیا این جوری بود. ما خودمان [تولید کردیم]؛ جوانهای ما، مردم ما، در خانهها و در مسجدها ماسک یا موادّ ضدّعفونیکننده را تولید کردند؛ یعنی این واقعاً مظهر کامل قطع وابستگی به خارج بود. و همین طور پیش رفتیم تا رسیدیم به واکسن که امروز واکسن از راههای مختلف و در چند طریق بحمدالله در طریق تولید و آزمایش و به فعلیّت رسیدن است. این مایهی آبرو برای کشور شده؛ یعنی بعضی تحلیلگرهای خارجی که باانصاف هستند تحسین میکنند کشور ما را. این راه را ملّت ایران امتحان کردند و انشاءالله همین راه را دنبال خواهند رفت. ” ( ۱۴۰۰/۰۱/۰۱ ، سخنرانی نوروزی خطاب به ملت ایران )
- ج – تجلی جلوه های ایمانی در میدان
از انجا که دین اسلام به امور خیر و نیز دستگیری نیازمندان تاکیدات زیادی کرده و برای پاداش اخروی ذکر کرده است و مردم ایران نیز مسلمان بوده وسابقه امور خیر در چهار دهه گذشته داشته اند ، رهبرانقلاب برای بهر گیری از این ظرفیت عظیم برای حل مشکل بزرگ جامعه دعوت بعمل می اورند :
- مسابقه در کار خیر و کمکهای مؤمنانه: یک مسئله هم مسئلهی کمک مؤمنانه است. عدّهای از مردم در این حوادث [مربوط به کرونا] بِجِد آسیب دیدند؛ البتّه برای اغلب مردم از لحاظ کسب و کار و درآمد و زندگی و مانند اینها مشکلاتی پیدا شد لکن همه دچار آسیبهای جدّی نشدند؛ امّا یک عدّهای واقعاً دچار آسیبهای جدّی شدند و مشکلات فراوانی برایشان پیش آمد. این را باید جبران کرد؛ چه کسی جبران کند؟ مردم. نمیشود همهی بار را بر دوش دولت گذاشت… ما در قرآن چند جا داریم که «یُسارِعُونَ فِی الْخَیْرات»؛(سوره آلعمران، آیه ۱۱۴)… یعنی مسابقه گذاشتن که قرآن به معنای واقعی کلمه به ما میگوید در کار خیر و کمکهای مؤمنانه مسابقه بگذارید؛ یعنی سعی کنید شما جلوتر از دیگران حرکت کنید و [پیش] بروید.( ۱۳۹۹/۰۵/۱۰ )
- جلوه های زیبای ایمانی در کرونا : توجّه بشود که این خانوادهی نمونه و بینظیر -مرد خانه علی، زن خانه فاطمهی زهرا، فرزندان خانه امام حسن و امام حسین و زینب و امّکلثوم، با آن خصوصیّاتی که از اینها میشناسیم- آن خانوادهای است که قرآن به پیغمبر میفرماید که «قُـل لاِّ اَسئئَلُکُم عَلَیهِ اَجرًا اِلَّا المَوَدَّةَ فِی القُربیٰ»،(۶) مودّت این خانواده. مودّت یعنی همبستگی، همدلی، همراهی و همکاری؛ این معنای مودّت است. همکاری و همراهی و همدلی با این خانواده، با این شعارها، با این حرکتها، ببینید امّت اسلام را به چه اوجی میرساند. این خدمت مخلصانهای که شعار آنها است، همان چیزی است که ما باید دنبال آن باشیم. من این را عرض بکنم، بعضی از دلها که گاهی در بعضی از امور مضطرب میشوند، نگران میشوند، پریشان میشوند، من میگویم مضطرب نباشید؛ رشحات این مودّت خوشبختانه در جمهوری اسلامی و در نظام جمهوری اسلامی کاملاً مشهود است. حرکت بسیجی، روحیهی بسیجی، خدمات بی نام و نشان شهدای هستهای، تلاش بیوقفهی اردوهای جهادی، تلاش علمی و عملیِ بدون تظاهر هزاران گروه جوان در سراسر کشور در جبههی فرهنگی، در جبههی اجتماعی، در جبههی فنّی، اینها جلوههای زیبای همان پیروی از نقشهی خانوادهی امیرالمؤمنین و فاطمهی زهرا (سلام الله علیها) است، که در این آخری هم در قضیّهی کرونا یکی از زیباترین جلوهها را در ماجرای گروههای پزشکی و پرستاری مشاهده کردیم. ( ۱۳۹۹/۱۱/۱۵ ، بیانات در ارتباط تصویری با مداحان )
- ایجاد نهضت کمک مؤمنانه با گسترش مفهوم مواسات در عرصهی عمل : مثلاً فرض بفرمایید در همین قضیّهی اخیر کرونا؛ مفهوم «مواسات» یک مفهوم کلیدی است در مجموعه و منظومهی ارزشی و معرفتی اسلام، که این مفهوم با یک قدری تبیین در جامعه، یک نهضت در همین ایّام به وجود آورد: نهضت کمک مؤمنانه؛ و یک کار بزرگ انجام گرفت؛ یعنی مردم مواسات را از جایگاه یک مفهوم معتبر و مثلاً ارزشمند شرعی که همه قبول داشتند، آوردند به مرحلهی عمل، و شما دیدید در سرتاسر کشور چقدر کار انجام گرفت، چقدر ارزش خلق شد با کارهایی که جوانها کردند، مردم کردند، گروهها کردند، دستگاههای دولتی کردند، دستگاههای نهادیِ انقلابی انجام دادند؛ یک حرکتی راه افتاد، یک نهضتی انجام گرفت، گرههایی را باز کرد، کارهایی را راه انداخت. یعنی مفهوم مواسات این کشش را داشت، این ظرفیّت را داشت که این جور تأثیر بگذارد و جامعه را تحت تأثیر قرار بدهد. ( ۱۳۹۹/۱۲/۰۴ ، بیانات در دیدار اعضای مجلس خبرگان رهبری )
- گسترش نهضت کمک های مؤمنانهی مردمی : رهبر انقلاب با اشاره به آسیب دیدن اقتصادی اغلب مردم در دوران کرونا افزودند: البته در این میان عدهای دچار آسیبها و مشکلات جدی شدهاند که باید با گسترش نهضت کمک مؤمنانهی مردمی، به کمک این قشرها شتافت. ( ۱۳۹۹/۰۵/۱۰ ،سخنرانی تلویزیونی رهبر انقلاب به مناسبت عید قربان )
- سبقت در کار خیر : اطعام ماه محرم نیز میتواند با رعایت کامل دستورالعملهای بهداشتی به شکل کمک مؤمنانه به دست خانوادهها برسد. ( ۱۳۹۹/۰۵/۱۰ ،سخنرانی تلویزیونی رهبر انقلاب به مناسبت عید قربان )
- ایثارگری ملت ایران: امروز نیز که مجموعههای درمانی اعم از پزشکان، پرستاران و دیگر عوامل، با تمام وجود در خدمت بیماران کرونا هستند، لازم است داوطلبان در کارهای غیرتخصصی و عمومی به یاری آنان بشتابند. ( ۱۳۹۹/۰۵/۱۰ ،سخنرانی تلویزیونی رهبر انقلاب به مناسبت عید قربان )
- د – تمجید از جلوه های کمک های مردمی
پس از فراخوان رهبری و سرازیر شدن سیل کمک های مومنانه ومواسات و همدلی در یاری رساندن به نیازمندان در سراسر کشور ، رهبر انقلاب از این حرکت عظیم وبی نظیر ، تمجید اعجاب انگیزی میکنند، که سبب نشاط مضاعف در جامعه می شود :
- حضور، فداکاری مردم در صحنه کرونا: البتّه ملّت ایران خوشبختانه از این خصوصیّات برخوردارند؛ انصافاً ملّت ایران خسته نشدند، که خب شما نمونههایش را در این تشییع جنازهی عجیب شهید سلیمانی، بعد هم در این بیستودوّم بهمن امسال با این شرایط کرونایی، با ابتکار جدید که چطور وارد میدان شدند و با شور و شوق نگذاشتند بیستودوّم بهمن تعطیل بشود و در قضایای گوناگون دیگر دیدهاید. در قیام بهمن تبریز هم همین خصوصیّات دیده شد؛ یعنی همین نترسیدن، خسته نشدن، ناامید نشدن، وارد میدان شدن و فداکاری کردن. ( ۱۳۹۹/۱۱/۲۹ ، بیانات در ارتباط تصویری با مردم آذربایجان شرقی )
- کمکهای مؤمنانه و مواسات جلوه نشاط ملت : نقطهی دوّم [اینکه] ملّت ایران را از حال خمودگی و بیهدفی و دنبالهرَوی بیرون آورده، به ملّتی پُرتحرّک، پُرنشاط، هدفدار، سربلند، آبرومند در دنیا تبدیل کرده. قبل از انقلاب این جوری نبود؛ مردم سرشان پایین بود، مشغول زندگیهای خودشان [بودند]؛ یک هدف والایی، یک کار بزرگی، یک نگاه گستردهای به مسائل جهان ابداً وجود نداشت؛ یک عدّهی مخصوصی، عدّهی کمی در مجموعهی کشور چنین حالتی ممکن بود داشته باشند، امّا مجموعهی کشور این جور نبود. امروز ملّت یک ملّت شادابی است، ملّت سربلندی است؛ با این همه جوان پُرتحرّک. من در یک صحبتی(۱۰) عرض کردم که هزاران هستهی جوان علمی امروز در کشور وجود دارد؛ مجموعههای گوناگون فراوان که مشغول کارهای علمیاند، مشغول کارهای فنّیاند، مشغول کارهای اجتماعیاند که حالا یک نمونهاش مثلاً فرض کنید همین حضور جوانان -که آقای امامجمعهی محترم بیان کردند- در قضیّهی کرونا، مثلاً در قضیّهی کمکهای مؤمنانه و مواسات با نیازمندان. جوانها وارد میدان میشوند، کار میکنند؛ این چیزها اصلاً در گذشته وجود نداشت؛ ملّت تغییر کرد، ملّت از یک حالت خمودگی به یک حالت نشاط وارد شد. این هم یک بخش. ( ۱۳۹۹/۱۱/۲۹ ، بیانات در ارتباط تصویری با مردم آذربایجان شرقی )
- ه- تحسین ، تقدیر و تشکر رهبر انقلاب
درشرایط بحران ، ضرورت هدایت گری و حمایت همه جانبه از تمامی دست اندرکاران عرصه مقابله با بیماری ضرورت داشته و رهبر انقلاب ، ضمن بیان نکات مثبت کارهای انجام شده و امور در دست اقدام و تقدیر از زحمات آنان وتشویق به تداوم کار تاحصول نتیجه ، تذکرات لازم را نیز داده اند :
- تلاش مردم و حمایت دولت : مشاهده کردید در همین قضیّهیکرونا خوشبختانه دولت حمایت کرد از مردم، یعنی میدان را باز کردند. اگر دولت میگفت که «هر کس میخواهد مثلاً از این ماسک تولید کند، باید بیاید از ما اجازه بگیرد»، همین یک کار کوچک را اگر انجام میدادند، کافی بود برای اینکه ماسک در کشور تولید نشود؛ [امّا] میدان را باز کردند، گفتند هر کس میتواند ماسک تولید کند، تولید کند. [لذا] دستگاهها تولید کردند، کارخانهها تولید کردند، ستاد اجرائی تولید کرد، بنیاد مستضعفان تولید کرد، در خانهها مردم تولید کردند، در مساجد تولید کردند؛ جوری شده که ما الان ماسک زیادتر از اندازهی نیاز در کشور داریم و میتوانیم به دیگران بدهیم؛ این به خاطر آن بود که دولت مانع را برطرف کرد. اگر از این قبیل کارها در بخشهای مختلف انجام بگیرد، بلاشک کمک خواهد کرد. ۱۳۹۹/۰۲/۱۷ بیانات در ارتباط تصویری با مجموعههای تولیدی
- تحسین از فداکاری مردم : در قضیّهی این بیماری اخیر، [یعنی]کرونا، فداکاریها به قدری چشمگیر بود که افرادی را که در خارج از این کشور هم هستند به تحسین وادار کرد؛ در درجهی اوّل مجموعههای درمانی؛ پزشکان، پرستاران، بهیاران، مدیران، کارکنان حول و حوش بیمارستانها. در کنار اینها مجموعههای مردمی داوطلب، دانشجویان، طلّاب، بسیجیها و عناصر گوناگون که رفتند در خدمت درمان و پرستاری از این بیماران قرار گرفتند، به یاری درمانکنندگان رفتند؛ همهی اینها مایهی عزّت و آبرو است. مجموعههای پشتیبانی، کسانی که کارخانههای خودشان را، حتّی بعضی خانههای خودشان را در اختیار تولید وسایل و امکانات مورد نیاز مثل دستکش یا فرض کنید که ماسک و از این قبیل برای بیماران یا برای عامّهی مردم، آحاد مردم قرار دادند. مجموعههای خدماتی، مثل آن کسانی که رفتند درون خیابانها برای ضدّعفونی کردنِ خیابان یا حتّی نقاطی که مردم به آنها مراجعه میکنند. یا مجموعههایی مثل جوانهایی که تصمیم گرفتند به افراد مسن کمک کنند، درِ خانههای آنها بروند، خریدهای آنها را انجام بدهند. یا آنهایی که اجناسی را تهیه کردند، مجّانی به مردم دادند؛ دستکش مجانی، ماسک مجانی. بعضی به کسبهی مشکلدار کمک کردند؛ اجاره نگرفتند، طلبکاریهای خودشان را به تأخیر انداختند و از این قبیل خدماتی که انجام گرفت. اینها آن زیباییهایی است که در خلال حوادث سخت خودش را نشان میدهد؛ ملّت ایران، فضایل خودش را در این مجموعهها، در این کارهایی که من به اندکی از آنها اشاره کردم، نشان داد. من قلباً و صمیمانه از همهی آن کسانی که اشاره کردم و نام بردم تشکّر میکنم و مژده میدهم که پاداش الهی در انتظار آنها است؛ چه پاداش دنیوی و چه پاداش اخروی. ( ۱۳۹۹/۰۱/۰۱ ، پیام نوروزی به مناسبت آغاز سال ۱۳۹۹ )
- تقدیر از متانت مردم : رهبر انقلاب اسلامی با تجلیل از رفتار متین و صبورانه ملت در برخورد با قضیهکرونا گفتند: وقوع چنین حوادثی معمولاً نگرانیهایی درباره مصارف زندگی به وجود میآورد و ممکن است همچنان که در برخی کشورها در حمله به فروشگاهها دیدیم باعث رفتارهایی خاص شود اما اینگونه رفتارها در ایران عزیز مطلقاً دیده نشد و مردم با متانت و بردباری در این زمینه نیز انصافاً خوش درخشیدند. ( ۱۳۹۹/۰۲/۲۱ ، ارتباط تصویری ستاد ملی مبارزه با کرونا با رهبر انقلاب )
- تقدیر از ارتقا در شرایط کرونایی : رهبر انقلاب اسلامی با سپاس از پروردگار به علت استمرار برگزاری جلسهی رمضانی هرساله با دانشجویان آنهم در شرایط کرونا، سخنان دانشجویان را خوب، پخته و سنجیده خواندند و گفتند: سطح مباحث در مقایسه با جلسات مشابه قبل بالاتر بود که نشان میدهد روی موضوعات فکر و کار شده است. ( ۱۳۹۹/۰۲/۲۸ ؛ ارتباط تصویری نمایندگان تشکلهای دانشجویی با رهبر انقلاب )
- تشکر از رعایت دستورالعملها در مراسم محرم : با وجود محدودیتهای شدید ناشی از کرونا، مردم، گویندگان و مرثیهخوانان، ضمن حفظ شور حسینی و تشکیل مجالس عظیم و معنوی، دستورالعملها را رعایت کردند که بهعنوان یک مُرید اهلبیت، صمیمانه از همهی عزیزان تشکر میکنم. (۱۳۹۹/۰۶/۱۱ ، از طریق ارتباط تصویری و در آستانهی سال تحصیلی جدید در اجلاس سالیانه رؤسا و مدیران آموزش و پرورش )
- تبعیت مردم از قانون : یک بُعد دیگری که در مورد این حادثه وجود دارد، رفتار عمومی ملّت عزیز ما است در به کار بستن توصیهها که انسان واقعاً مشاهده میکند مردم آنچه را ستاد ملّی مبارزه [باکرونا] به صورت قاطع بیان میکند عمل میکنند. ( ۱۳۹۹/۰۱/۲۱ ، سخنرانی تلویزیونی به مناسبت ولادت حضرت امام زمان(عج) )
- اجرای دستورالعمل های بهداشتی : و من توصیه میکنم مجدّداً که این دستوراتی را که مسئولین ستاد ملّی مبارزهی با کرونا پخش کردهاند و گفتهاند و اعلام کردهاند، انشاءالله همه عمل بکنند. حتّی اجتماعات دینی را تعطیل کردهاند که خب این در طول تاریخ ما به این شکل بیسابقه است که همه جا حتّی مثلاً حرمهای مطهّر و نمازهای جمعه و جماعت تعطیل بشود؛ این بیسابقه است، ولی خب چارهای نبوده است؛ این جور مصلحت دانستهاند و این جوری عمل کردهاند؛ اینها را رعایت بکنند تا انشاءالله خدای متعال هر چه زودتر این بلا را از سر ملّت ایران و همهی ملّتهای مسلمان و همهی بشریّت کم و کوتاه کند. ( ۱۳۹۹/۰۱/۰۳ ، سخنرانی نوروزی خطاب به ملت ایران )
- همه دستورالعملها را رعایت کنند : یک جمله هم دربارهی مسئلهیکرونا عرض بکنیم. سال گذشته مسئولین راجع به کرونا -که مثل امروزی در اوایل کرونا بود- هشدار دادند و گفتند، بنده هم یک کلمهای در همین روز محیط زیست خطاب به مردم عزیزمان عرض کردم که خوشبختانه حرف دلسوزان اثر کرد و مردم در ایّام عید کاملاً ملاحظه کردند و بلای بزرگی را که در آن ایّام میتوانست متوجّه کشور بشود از سر دور کردند. امسال من احساس میکنم که خطر از سال گذشته بیشتر است؛ امسال خطر را بهتر میشناسیم، بیشتر میشناسیم و میدانیم که متأسفانه خطر در کشور فراگیر شده؛ سال گذشته به این اندازه نبود؛ بنابراین امسال هم بایستی همه رعایت کنند. هر چه ستاد ملّی کرونا گفت [باید رعایت شود]؛ اگر سفر را ممنوع کردند، [مردم] سفر نروند؛ هر چه را لازم دانستند انجام بدهند. بنده که مثل سال گذشته قطعاً سفر نخواهم رفت؛ و هر چه ستاد ملّی در این زمینه بگوید [رعایت میکنم]. ( ۱۳۹۹/۱۲/۱۵ ، بیانات پس از کاشت نهال در روز درختکاری )
- رعایت دستورات در برگزاری مراسم محرم : در عزاداریها معیار آن چیزی است که ستاد ملی کرونا اعلام میکند. بنده هرچه آنها لازم بدانند مراعات خواهم کرد. توصیه و تأکید من به همهی عزاداران، هیئات، منبریها و مداحان نیز این است که ضوابط ستاد ملی کرونا باید رعایت شود، چراکه اگر همین مقدار مراقبت و کنترل هم سست شود، فاجعهای بزرگ پدید خواهد آمد. ( ۱۳۹۹/۰۵/۱۰ ،سخنرانی تلویزیونی رهبر انقلاب به مناسبت عید قربان )
- رعایت دستورالعمل ها از سوی همه : رهبر انقلاب اسلامی درباره «محوریت وزارت بهداشت برای تعیین مصادیق محدودیتها» بود. ایشان گفتند: هنگامی که وزارت بهداشت، مصادیق محدودیت را تعیین کرد، بقیهی دستگاهها باید بدون در نظر گرفتن ملاحظات دیگر، آنها را رعایت و اجرا کنند. ( ۱۳۹۹/۰۸/۰۳ ، جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا در حضور رهبر انقلاب ) حضرت آیتالله خامنهای افزودند: کنترل دقیق مبادی ورودی کشور، محدودیت ترددهای غیرضرور بین شهری به همراه اقناع مردم و اِعمال سختگیرانه ضوابط در ناوگان حمل و نقل شهری و محیطهای عمومی، از جمله مصادیق محدودیتها است که مسئولیت اصلی اجرا و نظارت، با شورای امنیت کشور و نیروی انتظامی است. ( ۱۳۹۹/۰۸/۰۳ ، جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا در حضور رهبر انقلاب )
- رعایت ضوابط کارشناسی شده : مسئولان باید به صورت قاطع کارهای لازم را انجام دهند و بر طبق ضوابطی عمل شود که کارشناسان و مسئولین امور بهداشت و درمان مشخص میکنند. ( ۱۴۰۰/۰۱/۲۵ ، از طریق ارتباط تصویری در محفل انس با قرآن کریم در اولین روز ماه مبارک رمضان )
- لزوم ادامهی مراقبتهای بهداشتی : ” ” نکتهی سوّم در باب کرونا اینکه مراقبتهای مردمی باید ادامه پیدا کند. حالا یک خردهای تلفات کم شد. البتّه [باز هم] زیاد است؛ صد نفر یا صد و چند نفر در شبانه روز، چیز کمی نیست، خیلی زیاد است؛ امّا حالا [چون] یک مقداری نسبت به قبل کمتر شده، مردم خیال نکنند که حالا دیگر مسئله حل شد و تمام شد؛ نخیر، مراقبتها را ادامه بدهند؛ مسئولین کشور هم که در زمینهی این کار مسئولیّت دارند، وظایفشان را دنبال کنند. “( ۱۳۹۹/۱۰/۱۹ ،بیانات در سخنرانی تلویزیونی در سالروز قیام ۱۹ دی )
- ه- تقدیر از فعالان مبارزه با کرونا
مجموعه درمانی شامل پزشکان ، پرستاران ، کادر درمان و مجموعههای مردمی داوطلب، دانشجویان، طلّاب، بسیجیان و… زحمات شبانه روزی داشته اند و رهبر انقلاب از آنان تشکر وقدرانی کرده وبرایشان دعا میکنند ، علاوه بر ایجاد روحیه مضاعف ، سبب شور و نشاط بیشتری در آنان میگردد :
- تشکر از ستاد ملی مبارزه باکرونا : خدا کمکتان کند که این کار را به بهترین وجه به پایان برسانید و یک نقطه ماندگار تاریخی در افتخارات ملت ایران ثبت کنید و مشکلات گوناگون در حواشی این قضیه مثل مشکلات مالی را نیز با تدابیر لازم برطرف کنید. ( ۱۳۹۹/۰۲/۲۱ ، ارتباط تصویری ستاد ملی مبارزه با کرونا با رهبر انقلاب )
- تشکر از فعالان مبارزه باکرونا : “دفتر ! از زحمات وزیر محترم و همکاران در این گسترهی وسیع تشکر شود. تدابیر ستاد ملی و وزارت بهداشت برای جلوگیری از گسترش بیماری برای همه لازم الاجرا است. طرح بسیج ملی مبارزه با کرونا که دارای پشتوانهی علمی و همراه با انگیزههای دینی و جهادی و انسانی است، طرحی کارآمد است و همان چیزی است که بلا را به نعمت و تهدید را به فرصت تبدیل خواهد کرد انشاءالله.” ( ۲۵ اسفند ۹۸)
- قدردانی مجدد از مجموعه درمانی کشور:” گزارش جنابعالی به شماره ۱۰۰/۶۲ مورخ ۱۳۹۹/۱/۹ در خصوص فعالیتهای صورت گرفته برای مبارزه با شیوع ویروس کرونا و از جمله طرح بسیج ملی مبارزه با کرونا به استحضار مقام معظم رهبری مدظلهالعالی رسید، مرقوم فرمودند: «از تلاشهای وزیر محترم و همکاران و مجموعهی بزرگ درمانی کشور بار دیگر تشکر شود. تدابیر صورت گرفته خوب و انشاءالله مؤثر است. طرح غربالگری کار بزرگی است. بهرهگیری از کمک نیروهای بسیج و داوطلبان مردمی کمک بزرگی به رهائی کشور از این عارضهی همهگیر خواهد کرد انشاءالله. مهم آن است که شتاب تلاشهای همهجانبه کاسته نشود.» ضمن ابلاغ مراتب تشکر معظمله، از خداوند متعال برای جنابعالی و همکارانتان و مجموعه بزرگ درمانی کشور صحت و سلامت و پیروزی مسألت داریم. ( ۱۰- ۱ -۱۳۹۹)
- تکریم از مجاهدات کادر درمان : مجدّداً دربارهی مسائل این همهگیری بیماری عرض بکنم. سال به پایان رسید و تلاش و مجاهدت مجموعهی درمانی کشور در مقابل بلای کرونا یک سال و بیشتر از یک سال شد، و لازم است هم بنده و هم آحاد مردم، سپاس قلبی خودمان را به این مجموعه ابراز کنیم؛ آنها را دعا میکنیم و از آنها متشکّریم و سفارش میکنم که همه دفاع کنند. ( ۱۳۹۹/۱۲/۲۱ ، بیانات در سخنرانی تلویزیونی به مناسبت عید مبعث )
- تقدیر از ستاد ملی کرونا : ایشان برنامهریزی و مدیریت ستاد ملی مبارزه باکرونا و وزارت بهداشت را نیز حقیقتاً خیلی خوب خواندند و افزودند: این افتخارات ملی باید ثبت شود. ( ۱۳۹۹/۰۲/۲۱ ، ارتباط تصویری ستاد ملی مبارزه با کرونا با رهبر انقلاب )
- تشکر ازحمات پزشکان و پرستاران: بنده میخواهم صمیمانه تشکر کنم از پزشکان و پرستاران و مجموعهی دستاندرکاران پزشکی در مواجهه و مبارزهی با این بیماریای که اخیراً در کشور به وجود آمده. همچنین تشکر کنم از وزارت بهداشت و درمان و مجموعهی همکاران آقای وزیر بهداشت در این مجموعه بهخاطر تلاشهایی که میکنند و زحمتی که میکشند. من برنامهی امروز را فقط ترتیب دادم برای همین که این تشکر را بکنم در حضور آقای دکتر مرندی رئیس محترم فرهنگستان علوم پزشکی. دوست داشتم که این تشکر قلبی خودم را به همهی برادران و خواهران محترم پزشک و پرستار و کادرهای درمانی عرض بکنم. انشاءالله که موفق باشید. کارتان بسیار با ارزش است. هم ارزش جامعهی پزشکی و پرستاری را در جامعه بالا میبرد که برده، هم مهمتر از این، ثواب الهی است که خدای متعال قطعاً به شما اجر خواهد داد و ثواب خواهد داد و امیدواریم که انشاءالله این کار برجسته و سنگین خیلی هم طولانی نشود و انشاءالله زودتر کلک این ویروس منحوس گرفته بشود انشاءالله. انشاءالله همهتان موفق باشید. ( ۱۳۹۸/۱۲/۰۸ ، پیام تصویری خطاب به جامعه پزشکی کشور؛ )
- قدردانی از دستاندرکاران مبارزه با کرونا : ایشان با قدردانی از گزارشهای بسیار خوب و روشنگری که در جلسه بیان شد، از زحمات شبانهروزی مسئولان و دستاندرکاران مبارزه با کرونا تشکر کردند و خدای متعال را به علت توفیق بزرگی که در این زمینه نصیب ملت و مسئولان کشور کرده است، شکر و سپاس گفتند. ( ۱۳۹۹/۰۲/۲۱ ، ارتباط تصویری ستاد ملی مبارزه با کرونا با رهبر انقلاب )
- تشکر از تلاش مجموعههای درمانی و گروههای داوطلب : ماه رمضان ماه احسان و دستگیری از نیازمندان است که باید در شرایط کرونایی اهتمام به نهضت مواسات و کمکهای مؤمنانه چندین برابر شود و به اوج خود برسد. ( ۱۴۰۰/۰۱/۲۵ ، از طریق ارتباط تصویری در محفل انس با قرآن کریم در اولین روز ماه مبارک رمضان )
- تشکر ودعا : ایشان وظیفه همگان در قبال امانت گرانبهای انقلاب را تواصی به حق و صبر، شناخت دشمن و ایستادگی و تسلیم نشدن در مقابل آن و اعتماد نکردن به آن دانستند و در پایان با اشاره به بیش از یک سال تلاش و مجاهدت مجموعههای درمانی در مقابله با بلای همه گیر کرونا، گفتند: لازم است هم بنده و هم آحاد مردم، سپاس قلبی خود را از این عزیزان ابراز و برای آنها دعا کنیم. ( ۱۳۹۹/۱۲/۲۱ ، سخنرانی تلویزیونی رهبر انقلاب به مناسبت عید مبعث )
- دعا و استمداد الهی
دراین بحران ویروس منحوس ، افراد زیادی رحلت کردند و خانواده های زیادی داغدار شدند، رهبر انقلاب به انان تسلیت گفته و برایشان دعا کرده و برای رفع این بلیه دعا کرده و از درگاه الهی استمداد جستند :
- دعای رفع بلای کرونا : انشاءالله خدای متعال هر چه زودتر این بلا را از سر ملّت ایران و همهی ملّتهای مسلمان و همهی بشریّت کم و کوتاه کند. ( ۱۳۹۹/۰۱/۰۳ ، سخنرانی نوروزی خطاب به ملت ایران )
- دعا وتوسل : اگرچه اجتماعات عبادی به علت شرایط خاص کرونا موقتاً برگزار نمیشود اما لازم است در خانهها از ادعیه بسیار خوب و پرمعنای این ماه و توسل و راز و نیاز با پروردگار بهره کافی گرفته شود. ( ۱۳۹۹/۱۱/۲۹ ، ارتباط تصویری مردم آذربایجان شرقی با رهبر انقلاب )
- سخن پایانی
- پیش از این ، در بحرانهای مناطق کشور ، منافقین ، جنگ تحمیلی ، داعش ؛ فتنه های مسولین نا اهل مانند بنی صدر ، فتنه های گروهک های سیاسی و بخصوص در فتنه شدید ۸۸ و نیز سالهای ۹۶ و ۹۸ نقش رهبری در مهار بحران در تلاطم فتن زمانه ، بی بدیل بوده است و اگر نبود چنین ذکاوت و هدایت گری ایشان ؛ هرکدام از این بحرانها می توانست معضلات شدیدی را برای مردم وکشور بوجود اورد ، که در بحران کرونا نیز مظاهر آن تجلی یافت .
- قصور برخی دستگاههای مسول و بخصوص در رفع مشکلات مردم در این شرایط سخت معیشتی ناشی از تورم منتج سو مدیریتی پذیرفته نیست و بایستی تغییر رویکرد اساسی صورت گیرد .
- اگر مسولان ستاد ملی کرونا و مسئولان سایر بخشهای تدابیر ایشان دقیقا عمل میکردند و رویه عملی ایشان را در پیش میگرفتند ، ثمرات بیشتر و زودتری برای جامعه بهمراه می اورد.
- درحالیکی که مراکز مذهبی بیشترین مراعات اصول بهداشتی را داشته اند ، تعطیلی انان روا نبوده و مغایر تدابیر رهبر انقلاب بوده و بازگشایی آنها برای افزایش روحیه ایمانی و نیز فعال تر شدن این پایگاه های کمک های مومنانه ضروری می نماید.
- رهبر انقلاب در حد اعلای راهبری جامعه ، تدابیر لازم را خردمندانه وهوشمندانه اعلام و عمل نموده اند و لازم است همگان مجدانه تا پایان شرایط بحرانی کشور این تدابیر را ملاک عمل خویش قرار دهند .
- نوشتار حاضر مبین این است که نقش رهبری معظم انقلاب اسلامی از آغاز تاکنون، خردمندانه و هوشمندانه در همه زمینه هایی که لازم بوده ، به موقع بیان شده و اثر گذار بوده است و اگر نبود چنین جایگاهی و چنین رهبرخردمندی ، قطعا کشور و جامعه با مشکلات عدیده ای مواجه میشدند . به پاس این نعمت الهی بایستی به درگاه خداوند شکرگذار بوده وتدابیر ایشان را عمل نماییم. وآینده درخشان در تراز جهانی را رقم زده و زمینه ساز ظهور (عج) باشیم .
منبع :
پايگاه اطلاعرسانی دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آيتاللهالعظمی سيدعلی خامنهای (مدظلهالعالی) – مؤسسه پژوهشی فرهنگی انقلاب اسلامی ، به نشانی : https://farsi.khamenei.ir/
دکتر سید جواد هاشمی فشارکی ، استاد دانشگاه و مولف کتاب مدیریت بحران ومدیریت شهری